2012 kostade en etta i Linköping i genomsnitt 21 164 kronor per kvadratmeter. I dag har priset klättrat upp till 48 923 kronor. Det innebär att en köpare får omkring 20 kvadratmeter bostad för en miljon kronor.
Linköping ligger därmed i topp jämfört med andra studentstäder där Jönköping skuggar med 123 procent och Sundsvall med 121.
Klassiska universitetsfästen har inte haft samma utveckling där Uppsala har ett plus på 37 procent, Umeå, 54, Stockholm, 57 och Lund, 62.
En förklaring till detta är att städerna som uppvisat den högsta ökningen har startat från en lägre prisnivå än övriga.
Frida Flood på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping pekar också på det faktum att Linköping lockar många studenter från Stockholm och Göteborg och att de är vana vid en högre prisbild från sina hemstäder.
– De är ofta beredda att betala lite mer för att få en bostad, säger hon.
Vid Linköpings universitet studerar omkring 28 000 personer, varav cirka 5 000 är kopplade till Campus Norrköping.
Annika Samuelsson fastighetsansvarig på Kombo, studenternas hyresgästorganisation i Linköping, uppger att flest studenter väljer att flytta in i en hyresrätt framför att köpa en bostadsrätt.
– Vi har inga exakta siffror, men gissningsvis är det kanske tio procent som skriver kontrakt på en bostadsrätt. Resten hyr en lägenhet, antingen via privata hyresvärdar eller genom de studentbostadsbolag som finns på marknaden. En mindre andel går via Stångåstaden.
Att priserna på mindre bostadsrätter ökat kraftigt gör det inte enklare för studenter som söker sig till Linköping, men Annika Samuelsson ser att situationen håller på att förändras, menar hon.
– Det var som mest besvärligt 2012 och 2013, men de senaste åren har det byggts väldigt mycket i stan. Inte minst mindre lägenheter. Bristen på bostäder är inte lika påtaglig längre. Det gör att vi är försiktigt optimistiska inför höstens intag. Planeringen har redan startat och de som väljer att studera i Linköping kommer att kunna hitta en bostad, det är vi övertygade om.
Samuelsson tror också att prisnivån på bostadsrätter kommer att plana ut.
– Det är rimligt att tro det med tanke på alla byggprojekt som pågår och som planeras, säger hon.