– Projektet är systemvidrigt ur ett globalt perspektiv. Och med tanke på klimatförändringarna klart felaktigt, säger Björn Karlsson, som är professor i energisystem vid Linköpings universitet.
Trots att det för biblioteket handlar om solenergi som inte ger några lokala utsläpp av koldioxid är han starkt kritisk till planerna. Anledningen är att de drar bort elproduktion från Tekniska verkens anläggningar i Linköping. På en avreglerad elmarknad för hela Europa har svenska kraftvärmeverkens roll som producenter av ren elkraft fått ökad betydelse. De till och med minskar de globala utsläppen trots egna skorstenar. Man kan säga att fjärrvärmda hus är en del av kylsystemet till kraftvärmeverken.
– Så när Tekniska verkens anläggningar med hög verkningsgrad inte kan gå för fullt betyder det att kraftverk med låg verkningsgrad som körs på brunkol går igång på kontinenten och levererar elkraft till den avreglerade elmarknaden i stället. Då ökar utsläppen av koldioxid globalt sett, medan man i det här projektet bara har ett lokalt tunnelseende för ögonen, säger han.
Lejonfastigheter har nyligen beslutat att med solens hjälp producera en stor del av den energi biblioteket behöver på egen hand genom att ta vara på sommarens överskottsvärme i bergborrade hål i marken och ta tillbaka värmen på vintern. Därmed ska inköpen av energi från Tekniska verken minska med 60 procent. Enligt Kjell Elofsson, som tills nyligen varit Lejonfastigheter tekniske chef, kan kritiken föranleda att projektet diskuteras på nytt, men inte att man gör halt med planerna att söka en entreprenör som kan borra för energilagret.
Läs mer i torsdagens Corren.