En trappa upp mitt i stadens hjärta vid Tanneforsgatan ligger Ghingis luftiga restauranglokal. Stilsäkra trästolar med stoppade sitsar paraderar vid borden som radar upp sig på ett två decimeter högt, och vidsträckt, etage vid de stora fönstren. Det myllrande folklivet på markplanet är en trevlig bonus till lunchräkningen. Hängande tyger här och där i lokalen dämpar slammer och prat.
Betjäningen är snabb och effektiv. Knappt hinner vi välja bord förrän vi föreläggs menyn och trettio sekunder senare antas vi ha gjort våra val. Inte helt självklart eftersom dagens bjuder på sex alternativ, även om ett av dem är en kombo av två rätter på listan. När beställningen gjorts tar vi för oss salladsbuffén som är både prydlig och riklig.
Här finns också möjligheten att plocka samman en liten efterrättstallrik med filead grapefrukt, ananasbitar, rejäla apelsinkvartar och små mandarinklyftor
Några minuter senare anländer varmrätterna. Friterade jätteräkor är inte miljömässigt försvarbart att äta men hamnade ändå på bordet på grund av obetänksamhet hos beställaren. Det frasiga höljet smakar av ren frityrolja men inte mycket mer. Inte heller den sötsura såsen bidrar till en rikare smakupplevelse. Alltför tamt blir helhetsintrycket.
Fyra rejäla och hyfsat saftiga bitar med grillad fläskfilé på spett serveras med en tigersås som knappast ryter eller visar klorna, men den fungerar bra ihop med krispiga grönsaker.
Kaffe med pepparkaka kostar fem kronor extra och frestar inte. Trots bristen på tydliga smaker återvänder vi säkert till Ghingis för fler luncher. Den svala atmosfären, den trevliga, ljusa miljön och den effektiva och vänliga betjäningen tilltalar oss.
Nu tar lunchtestarna jul- och nyårsledigt. Hungriga återkommer vi med nya tester en bit in på nya året.