Vi lever i en alltmer globaliserad värld där människor från hela världen knyter kontakter med varandra. Det kan handla om allt från politik och jobb till krigsflyktingar och privata kärleksrelationer. Därför är det viktigt med empati för människor från andra kulturer för att skapa mer förståelse och större tolerans, konstaterar Chato Resoal som doktorerat i psykologi vid Linköpings universitet.
Stor utmaningUndersökningen bygger på en enkät som besvarats av 365 svenska studenter som läser till läkare, sjuksköterskor, psykologer och socionomer. Frågorna berörde exempelvis hur man reagerar och agerar i olika situationer.
- Globaliseringen är en stor utmaning för vårdpersonal, hur man ska förstå när någon från en annan kultur beskriver sin sjukdom eller psykiska hälsa. Det är lätt att utgå från vad som är normalt och onormalt i västvärlden.
Undersökningen visar att de med hög grundempati även har en hög etnokulturell empati. Kvinnor, äldre och personer som växt upp i småstäder var överlag mer empatiska. Däremot spelade det ingen roll om man under skoltiden haft tät kontakt med personer med annan etnisk bakgrund.
Empatiska psykologerLikt tidigare forskning hade psykologer och socionomer högst empati.
Varför?
- Läkare och sjuksköterskor är ju främst inriktade på biologi och kroppar. Psykologer och socionomer utgår från människan som social varelse, lyssnar och försöker se helheten. Dessutom förväntar sig omgivningen att de ska vara väldigt empatiska.
Resultatet visar även att studenternas etnokulturella empati inte förändras under utbildningen. Chato Resoal hoppas att hans avhandling belyser situationen och leder till mer kurslitteratur i kulturpsykologi på vårdutbildningarna.