Rådet: Värm ditt hus med mjölk

Värm upp bostadshuset med mjölk. Det är ett av tipsen till lantbrukare när miljökontoret satsar på att minska kommunens klimatpåverkan.

Värma huset med mjölk? Ja, det går faktiskt – om man är kobonde.

Värma huset med mjölk? Ja, det går faktiskt – om man är kobonde.

Foto: Ahl Matilda/arkiv

Linköping2016-12-18 21:30

Miljökontoret i Linköping har ett pågående projekt som går ut på att energieffektivisera kommunens lantbruk och därmed minska vår klimatpåverkan – Linköping har som mål att vara koldioxidneutralt år 2025.

15 av Linköpings större gårdar har fått besök av kommunens energirådgivare. Intresset uppges vara stort eftersom energieffektivisering kan leda till sänkta kostnader.

– Vi gör en energikartläggning, ger exempel på vad olika åtgärder kostar och räknar på vad som är kostnadseffektivt. Många är till exempel intresserade av att installera solpaneler på taket men har dålig koll på vad det kostar, säger energirådgivare Per Sjöström.

En del åtgärder som föreslås är väldigt enkla – som att rengöra fönster för att minska behovet av belysning i stallarna. Det kan också handla om att rengöra ventilationskanaler, byta till led-belysning, förbättra dörrar och åtgärda tryckluftsläckage i mjölkrobotar.

En mer spektakulär åtgärd är att värma upp bostadshus och kalvstallar med mjölkvärme.

– Mjölken håller 35 grader när den kommer från kon och sedan ska den kylas ner. Genom att koppla på en värmeväxlare kan man ta vara på den värmeskillnaden. Mjölken från ett hundratal kor räcker för att värma upp ett bostadshus, berättar Per Sjöström.

Under 2017 fortsätter projektet med fler gårdar.

– Miljölagstiftningen pekar tydligt på att energieffektivisering ska ske när det är möjligt. Då vill vi stötta lantbruken i det arbetet, säger bygg- och miljönämndens ordförande Gunnar Gustafsson (MP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om