Raffi: "Ord som 'ytstruktur' är väldigt svåra"

I Syrien drev han eget verkstadsföretag med fem anställda. Nu finns det inte kvar. Raffi Koromlian bor i Sverige med sin familj. Mycket gick förlorat – men sina yrkeskunskaper har han kvar. Och jobb fick han i sitt nya land.

Detaljer. Här är grejer som Raffi Koromlian har svetsat samman.

Detaljer. Här är grejer som Raffi Koromlian har svetsat samman.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-06-23 12:00

– Tack vare att han har lärt sig svenska, säger Carina Adolfsson som är personalansvarig på Ivarssons i Metsjö, familjeföretaget i Vårdsberg som tillverkar vagnar, kemikalieskåp och plåthallar.

Det är språkkunskaperna som är nyckeln till jobb i Sverige, säger hon.

– Jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är – helt avgörande. Vi kan inte anställa någon som inte förstår muntliga instruktioner på svenska.

Ivarssons i Metsjö har omkring 50 anställda på verkstadsgolvet, och 20 procent av dem har utländsk härkomst. De flesta har svetskunskaper från sina hemländer. I Sverige får förprövas kunskaperna och kompletteras innan det blir dags för praktik.

– Vi har anställt väldigt duktig personal från bland annat Syrien, Iran och Irak, säger Carina Adolfsson. Andra har varit här länge och jag vet faktiskt inte längre varifrån de kommer.

Det är olika hur snabbt människor kommer in i samhället, och hur snabbt de lär sig språket, konstaterar hon.

– Vi tittar på kompetensen och hur de skulle passa in i gruppen. Det är bra att blanda äldre och yngre och ha en mix av olika kulturer.

Du väljer gärna personal med olika bakgrund?

– Ja, det berikar verksamheten. Vi har mycket att lära av varandra. Dessutom är det svårt att hitta svetsare. Vi behöver det här tillskottet av yrkeskunniga från andra länder.

Dock inte fler precis just nu, understryker hon.

– Nej, för tillfället har vi den arbetsstyrka vi behöver.

Raffi Koromlians företag i Aleppo jobbade med generatorer från Kina och begagnade svenska motorer som renoverades för export till grannländerna.

– Men allt är borta, såvitt jag vet, säger han.

Raffis fru Rita flydde först till Sverige, sedan kom han själv med barnen. Det första han tog itu med var att lära sig svenska. Han studerade hemma själv de första månaderna, fyra timmar om dagen, innan han började på svenska för invandrare.

– Det är viktigt att läsa, översätta, lyssna på radio och tv, försöka lära sig hela tiden. Jag gillar språk och kan flera, därför var svenska inte så svårt. Många ord känner jag igen från andra språk.

– Andra ord som .... ytstruktur, är VÄLDIGT svåra, säger han och ler.

Raffi Koromlian läste svenska för invandrare och sedan industriteknik. Hans kunskaper prövades för de betyg han behövde, bland annat i olika svetstekniker. Sedan följde sex veckors praktik som alltså avslutades med en tillsvidareanställning – som kan bli till ett fast jobb.

– Om man har mål och kämpar för dem, så finns det en framtid, säger han allvarligt. Vi gick igenom ett långt lidande innan vi kom hit, att byta kultur och samhälle och att lämna allt man har är svårt.

– Men det hjälper inte att vara bitter. Vi har ett nytt liv. Jag är jätteglad, jag har bra kollegor som hjälper mig och jag har erfarenheter som jag hoppas kommer att hjälpa mig.

Och i framtiden?

– Jag hoppas på trygghet och ett bra liv för min familj.

Han tvekar lite, men fortsätter:

– Jag har också en dröm som kanske inte är möjlig – men man måste få ha drömmar, eller hur? Jag drömmer om att mina föräldrar ska få komma hit och att vi kunde bo i samma hus så vi blir en hel familj igen.

Raffi Koromlian

Ålder: 48 år

Familj: hustru Rita, sönerna Sarkis och Sevad. 11 och 13 år, dottern Patil, 8 månader.

Bor: i hyreshus i Skäggetorp.

Jobbar: som svetsare.

Intressen: gillar att vara aktiv, till exempel att cykla – senast till Liljeholmen, 120 kilometer på två dagar. Hängflygning, men har inte prövat det i Sverige än.

Favoritmat: fisk hellre än kött, lax. Och tacos är gott.

Läser: Gillade "En man som heter Ove" (Fredrik Backman), både boken och filmen.

Musik: Celine Dion är en favorit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om