Vägverket har i år 70 miljoner kronor för att rusta upp vägnätet. Det är något mindre pengar än i ursprungsplanen, men betydligt mer än förra årets budgetram på 55 miljoner kronor.
-- Tjällossningen har varit extra besvärlig i år, och därför har vi tvingats ta medel för att åtgärda de mest akuta vägarna, säger Bengt-Inge Nylund, som är ansvarig för drift och underhåll på Vägverket region sydöst i Östergötland.
Normalt brukar 30 mil vägar ha tjälskador varje år i länet. Men i år är skadorna betydligt mer omfattande. 60 mil av vägnätet har drabbats av tjälskador.
-- Det här har kostat fem miljoner kronor, och dessutom har vi fått tre miljoner extra från Vägverket i Jönköping för att klara av upprustningen, utan att det allvarligt ska påverka beläggningsarbetena.
I länet ska 16 mil beläggas med asfalt eller enklare ytbehandling. Elva vägavsnitt beläggs med ny asfalt, samt sju vägar får en ytbehandling med sten och bindemedel som gör att det finns risk för stenskott. Totalt är det tio mil vägar som får ytbehandlingen Y1B. Den är femtio procent billigare att anlägga jämfört med massabeläggning.
-- Ytbehandlingen är kostnadseffektiv, och gör att vi kan underhålla fler vägar än om vi bara använder asfalt, säger beläggningsingenjör Krister Ydrevik på Vägverket.
I år har Vägverket region syd-öst infört en ny upphandlingsstrategi, som innebär att risken för eventuella kartellbildningar minskar. Östergötland är enda länet i regionen om att ha infört ett system, där Vägverket köper in och tillhandahåller bindemedel, bitum, i asfalten till entreprenörerna. Dessutom har distriktet delats upp i 16 grupper, i stället för tidigare två.
-- I år utförs beläggningsarbetena av fyra aktörer, i stället för tidigare en eller två. Stora entreprenörer har kunnat få förmånliga rabatter på bindemedel från Nynäs, medan de mindre aktörerna får betala dyrt. Det har vi satt stopp för genom att Vägverket köper in bindemedlet. På så sätt har vi lyckats att nå entreprenörer som tidigare inte hade en chans vid upphandlingarna av vägprojekt.
Många bilister kommer att drabbas av vägarbeten i sommar. I juni startar de flesta beläggningsarbeten med asfalt, medan ytbehandlingarna drar igång i juli och augusti. På E4 är ny beläggning redan lagd mellan Mjölby och Mantorp, och arbeten pågår eller ska igångsättas söder och norr om Norrköping. Senare i sommar ska även norrgående körbanan mellan Gränna och Vida Vättern asfaltbeläggas. Räkna med köer!
Trafikproblem kan säkert också uppstå när beläggningsarbeten utförs i och omkring Linköping. Förutom ny beläggning vid Vallarondellen och till trafikplats Tift kommer riksväg 34, flygrakan till Ryd, och Kallerstad - Mörtlösa att få ny beläggning. På grund av trafikmängden kommer det bara att ske nattarbete på den sistnämnda vägen. På väg 796, gamla E4:an mellan Linköping och Linghem, kommer en heldragen linje att målas vid vägrenen som öppnar för gång- och cykeltrafik.
Ett ovanligt vägprojekt genomförs på gamla riksettan, väg 636 mellan Sjögestad och Vikingstad. Det är en gammal betongväg, som belagts med asfalt. En inhyrd maskin från Tyskland ska spräcka betongen i så kallade mikrosprickor. På så sätt kan beläggningen av ny asfalt göras utan att vägstandarden på sikt försämras. Arbetena sätts igång i juni.
-- Det har gjorts en riskinventering i området, eftersom maskinen ger starka vibrationer och kan ge sättningar i närliggande hus, säger Bengt-Inge Nylund.
Nya väginvesteringar kan även de ge stopp i trafiken. Kringarbeten återstår på genomfarten i Åtvidaberg, som öppnas för trafik 18 maj. Dessutom anläggs en ny gång- och cykeltunnel under riksväg 34 vid Brokind, med sänkt fart förbi arbetsplatsen i sommar.