Rätten: Hotfull gest kan ha varit "omedveten rörelse"

Under en pågående rättegång om ett mordförsök gjorde en 23-årig kvinna en gest med handen som uppfattades som hotfull. Men till skillnad från tingsrätten anser inte hovrätten att det är bevisat att kvinnan gjorde sig skyldig till övergrepp i rättssak.

En 23-årig kvinnan frias av Göta hovrätt för övergrepp i rättssak.

En 23-årig kvinnan frias av Göta hovrätt för övergrepp i rättssak.

Foto: Arkivbild

Linköping2020-05-15 05:00

Den 5 december 2018 året pågick en rättegång i Linköpings tingsrätt om ett mordförsök. På åhörarplats satt flera unga kvinnor som väckte domarens uppmärksamhet. Domaren uppmanade kvinnorna att vara tysta.  

– Om någon av er igen sitter och flinar åt någon annan så åker ni ut omedelbart, utbrast domaren.  

Rättegången fortsatte under några minuter men snart urartade förhandlingen. Åklagaren lade märke till att en av de unga kvinnorna gjorde en hotfull gest.

– En av tjejerna gjorde ett tecken när hon tittade på mig, som att hon skulle skära av halsen, sade brottsoffret i förhör.

Åklagaren påkallade domarens uppmärksamhet och det hela slutade med att den 23-åriga kvinna som gjorde gesten genast tvingades lämna rättssalen.  

Trots att brottsoffret under rättegången tog tillbaka sina uppgifter om att han uppfattade gesten som hotfull dömde Linköpings tingsrätt 23-åringen för övergrepp i rättssak. Då kvinnan redan dömts för mordbrand till fängelse i tre år och sex månader fick hon inget ytterligare straff. 

23-åringen överklagade dock domen till Göta hovrätt. Domstolen anser visserligen att det är bevisat att 23-åringen drog med pekfingret över halsen i samband med rättegången. Enligt hovrätten går det dock inte att utesluta att det var fråga om en "omedveten rörelse" och därför frikänns 23-åringen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!