För människor mellan 18 och 65 som drabbats av en förvärvad hjärnskada har Reaktiva varit enda möjligheten till rehabilitering. Förslaget att lägga ner verksamheten, som kom för drygt ett år sedan, mötte hård kritik. Vid det tillfället gjorde Reaktivas egen personal en konsekvensbeskrivning som presenterades för politikerna i Omsorgsnämnden.
En tanke som omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L) hade var att Region Östergötland skulle ta över verksamheten. Något Regionen sagt nej till.
– Redan tidigare hade vi bestämt att innan en eventuell nedläggning skulle frågan prövas igen i nämnden och det är vad som gjorts nu, säger han.
Vid nämndens möte i onsdags togs beslutet att Reaktiva blir kvar. Nämnden kommer därför att – från kommunstyrelsen – begära 500 000 kronor för 2016 och 1,4 miljoner för 2017 till driften.
Är det protesterna som tagit skruv?
– Självklart lyssnar vi på det som framförs. Det i sin tur kan bidra till att vi får med kunskap om verksamheten och konsekvenserna av vissa beslut. Men i grund och botten är det inte nivån på protesterna, utan frågan om hur vi får ut mesta möjliga av medborgarnas skattepengar, som avgör vilka beslut vi fattar.
I det här fallet stod det klart att en nedläggning inte hade blivit någon besparing eftersom stora behov hade uppstått på andra ställen, enligt Daniel Andersson.
Beslut om nytt avtal tas vid nästa nämndmöte 21 juni.