Det är några av de saker som Skolinspektionen har funnit under sin granskning av skolan under tiden oktober 2012 till mars 2013. Huvudmannen för skolan är företaget Lärande i Sverige AB och det är också de som ska ansvara för att åtgärda de brister som skolinspektionen pekar på.
Inspektionen konstaterar att den genomsnittliga betygspoängen är 12,1 poäng för 2012, är den lägsta sedan 2008 och pekar också på att alla elever inte får tillräckligt med hjälp att nå målen för sin utbildning. Elevernas behov av stöd utreds inte heller tillräckligt snabbt.
Enligt skolledningen finns det finns ett rutiner för hur man ska utveckla ett kvalitetsarbete. Personalen verkar dock ovetande om dessa, enligt skolinspektionens bedömning.
Nu kräver inspektionen att åtgärder måste vidtas för ”att säkerställa att undervisningen utgår från och omfattar examensmålen”.
Per-Erik Lorentzon, gymnasiechef för Lärande i Sverige tar kritiken på allvar och säger att man haft skolan under lupp, sett brister och nu arbetar med att åtgärda detta. Något som Skolinspektionen ser positivt på.
Skolans låga genomsnittspoäng förklarar Lorentzon delvis med att inspektionen jämför äpplen med päron.
Statistiken görs på alla program, men siffrorna från skolan i Linköping är från ett enda program, elprogrammet.
– Jämför vi med snittet för elprogrammet i landet så ligger vi visserligen fortfarande lite lägre, men inte så mycket, säger han.
Det är rektor på en skola som har ansvar för det pedagogiska ledarskapet och Realgymnasiet i Linköping uppvisar brister. Under inspektionstiden har ingen ordinarie rektor funnits på plats. Arbetet har letts av en tillförordnad rektor. Enligt Per-Erik Lorentzon ska en ordinarie rektor tillträda i maj.
Skolinspektionen påpekar också att alla undervisning ska vara kostnadsfri och kritiserar skolan för att tvinga elever att själva bekosta batteri tilldator till en kostnad av drygt 1 000 kronor.
Enligt Lorentzon är detta nu åtgärdat, men orsaken ska ha varit att skolan ansåg att ett datorbatteri inte är ett måste.
– Man kan använda skolans många eluttag när man arbetar med sin dator, säger Per-Erik Lorentzon.