Flera matkunniga slår ifrån sig när jag frågar. "Kaja! Du är inte klok. Det är ju som flygande råttor." Eller "så hungrig blir jag aldrig." Andra konstaterar att det mesta går att äta, och att kaja kan anrättas som råka.
Ryktet säger att bönderna på Österlen är fena på att skjuta råkungar. Hoppa över några rader här du som är uttalad djurvän!
När ungarna är flygfärdiga skjuter man i luften för att skrämma de vuxna råkorna. Sen är det enkelt att med salongsgevär pricka de flaxande ungarna.
Annelie Källerudd på Hammenhögs Gästis berättar att säsongen är från slutet av maj och över sommaren. Och det kommer en del besökare dit bara för råk-ungarnas skull.
I köket härskar Annelies son, Jonas Sundström.
Han berättar om hur han tillagar husets specialitet:
Fåglarna köps plockade och när men tagit bort huvud och fötter så bryns kropparna hela i en panna. Därefter placerar fåglarna i en gryta tillsammans men lök, morötter, lagerblad, vitpepparkorn, enbär, salt och vatten.
Grytan ska koka i ungefär en och en halv timma. När bröstfilén släpper från skrovet är fågeln klar.
- Om det går att använda kaja istället? Det tror jag inte men jag har egentligen ingen aning, säger kocken.
Mamma Annelie beskriver köttet som ganska grovtrådigt, mörkt som oxkött och med lite viltsmak. Men det viktigaste är tillbehören, tycker hon.
En tidigare gäst beskrev smaken som "samma som koltrast", som hans mormor tillagat under kriget.
Fotnot. I andra liknande recept läggs fågeln i mjölk ett par dagar före stekning. Men så går det inte till på Hammenhögs gästis.