Handelskammaren: Budgeten saknar vision och ambition

Även om läget är tufft i Sverige nu så målar regeringen upp en alltför negativ bild. Det anser Maria Hummelgren, chef för Östsvenska Handelskammaren, i en kommentar till budgeten.

Maria Björk Hummelgren, näringslivspolitisk chef på östsvenska handelskammaren kritiserar delar av regeringens budgetpaket och anser att den är visionslös.

Maria Björk Hummelgren, näringslivspolitisk chef på östsvenska handelskammaren kritiserar delar av regeringens budgetpaket och anser att den är visionslös.

Foto: Louise Åsenheim

Linköping2023-09-22 09:17

– Det finansministern säger som positivt är att Sverige har starka statsfinanser och arbetslösheten ännu inte gått upp. Då borde också regeringen satsa lite mer på reformer för att stärka näringslivet och svensk konkurrenskraft. Det är ju därför vi har en finanspolitik, säger hon.

Både hon och handelskammarens vd Simon Helmér delar uppfattningen att regeringen i sin budget varit väl försiktiga. I ett pressmeddelande kritiserar de såväl nuvarande som tidigare regering för att sakna en tydlig vision och ambition om vart Sverige är på väg, och uttrycker bekymmer över det man kallar passivitet.

När det gäller energi- och klimatpolitik så saknar Maria Hummelgren det hon kallar framåtanda.

– Just nu, när det fortfarande är varmt och det blåser, så pratar vi kanske inte om det. Men vi har snart vinter och vi har fortfarande inte ett robust energisystem som räcker till. Här saknar vi handlingskraft, framför gällande ökad elproduktion i södra Sverige.

Hon tycker att signalerna, när det gäller klimat och miljö, som regeringen skickar går åt fel hål när man nu också medger att utsläppen kommer att öka.

En sådan signalpolitik tror Maria Hummelgren är till skada för de som redan börjat ställa om och de som börjat titta på stora gröna investeringar.

– Börjar man backa på sådant som att investera i tillväxt, för att man från politiskt håll signalerar att man väntar lite, då är man inne i negativ spiral. Det drabbar Sveriges rykte, inte minst utomlands eftersom Sverige legat i framkant när det gäller gröna företag och gröna innovationer.

Men budgeten bjöd också på ljusglimtar. Som tillskottet på 16 miljarder för att stärka välfärden och för att säkra offentliga infrastruktursatsningar.

– Att satsa på ökad trygghet och kvalitet i skolan handlar också om att på sikt öka Sveriges konkurrensförmåga, det är viktigt, säger hon.

Satsningen på yrkesutbildningar får också godkänt.

– Det är bra. Det sista företag vill göra är att släppa sina anställda eftersom man vet hur svårt det är att få tillbaka dem. Vi har inte råd att tappa kompetens inom exempelvis bygg- och infrastruktursektorn.

Är det något i budgeten som kan ha påverkan på vårt län?

– Nu är det här en nationell budget, men satsningarna på yrkesutbildningar kommer att bli framgångsrik, eftersom nio av tio går ut direkt till jobb. Även om ekonomin dalar lite är det många företag som behöver kompetens. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!