Regler skärps för eldning i braskamin

Om tre veckor sätter miljöpolitikerna stopp för din mysbrasa i öppna spisen, kakelugnen eller braskaminen.

LINKÖPING2007-05-08 00:00

Irriterade grannar som klagat på rök och lukt från eldande grannar har tvingat fram ett skärpt regelverk som träder i kraft den 1 juni.

Nyformulerade "Riktlinjer för vedeldning" i så kallade lokaleldstäder sätter upp de aktuella gränserna:

º Du får elda högst två gånger i veckan och maximalt fyra timmar åt gången under perioden september till maj. Resterande tre sommarmånader gäller totalt eldningsförbud.

Mesiga regler

Så ser miljöpolitikernas ambition ut för det som miljökontorets tjänstemän kallar för trivseleldning "med torr ved eller pellets i braskamin, spisinsats, öppen spis, kakelugn och dylikt".

- Men vi går inte ut och säger att invånarna ska rätta sig efter de nya riktlinjerna.

Den något överraskande förklaringen lämnar Inger G Johansson som är biträdande miljöchef på kontoret med ett 40-tal anställda på Drottninggatan.

Regler som ingen behöver rätta sig efter?

- Jo då, vi kan gå ut med kravet "Nu får ni sluta elda" eftersom vår avsikt är att använda regelverket när det uppstår störningar och problem grannar emellan. Det är först när vi blir kontaktade som vi agerar och kräver att man rättar sig efter riktlinjerna, säger Inger Johansson.

Är det vanligt med klagomål?

- Det är ganska vanligt att grannar blir störda både i tätorten och på landet. Vi griper in i ett antal fall varje vinter, konstaterar Inger Johansson.

Ingen värmekälla

De nya riktlinjerna ersätter de gamla för småskalig vedeldning från 1996. Så kallade lokaleldstäder har ingen ackumulatortank som lagrar värmen och ska därför inte användas för uppvärmning. Vedpannor ska ha en tank av tillräcklig storlek eller vara P- eller Svanenmärkta.

Det är bara att släcka elden för alla som installerade en braskamin för kompletteringsvärme i villan eller lägenheten?

- Mysbrasan är inte till för att värma huset och med begränsat antal eldningstillfällen minskar självklart den funktionen.

Tror du att politikerna i miljönämnden säger ja till ert förslag?

- Det är jag övertygad om, konstaterar kommunens biträdande miljöchef.

lasse åbom

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om