Reko-ringen fungerar pÄ följande sÀtt: PÄ Facebook bestÀller kunder ett bestÀmt antal varor frÄn producenter och betalar direkt. NÀr det Àr dags för utlÀmning samlas de sÀljande producenterna pÄ parkeringsplatser efter ett bestÀmt schema dÀr kunderna kommer och hÀmtar sina bestÀllda varor.
Vi hÀngde pÄ under en av utlÀmningskvÀllarna. Vid klockan 17.00 fÀllde producenterna upp sina bakluckor och vecklade ut sina smÄ stÄnd pÄ Ikea-parkeringen i Tornby. Jordgubbar, bröd, kyckling, ost och grönsaker var nÄgra av varorna som snart skulle hÀmtas upp frÄn de drygt 70 producenter som Àr anslutna till ringen.
â Jag tackar nej till nya producenter nĂ€stan varje dag. Vi vill inte ha för mĂ„nga producenter och inte för mĂ„nga som sĂ€ljer samma sak, sĂ€ger Brenda Hilding, som varit med och anordnat Reko-ringar i Linköping, Motala och Mjölby sedan 2017.
För tre Är sedan var det annorlunda.
â Om vi var tio producenter sĂ„ var vi mĂ„nga. I Linköping Ă€r det stor efterfrĂ„gan sĂ„ det Ă€r mĂ„nga som vill vara med och sĂ€lja hĂ€r, sĂ€ger Brenda Hilding som den hĂ€r kvĂ€llen fick agera parkeringsvakt och guide Ă„t producenterna.
â Vi har ordnat sĂ„ att det ska finnas avstĂ„nd mellan producenterna och se till sĂ„ att det Ă€r avstĂ„nd mellan kunderna i köerna.
Under varje utlÀmningskvÀll stannar producenterna pÄ tre olika platser. Varje stopp varar i ungefÀr 30 minuter. Ibland blir det trÄngt pÄ parkeringsplatserna som ocksÄ anvÀnds av personer som inte Àr dÀr för Reko-ringen.
â Till exempel parkeringen vid Blomstertorget, det Ă€r en stor parkering som förr rĂ€ckte jĂ€ttebra för oss, men nu blir det kaos nĂ€r vi har blivit större. Nu under sommaren har de mĂ„nga egna kunder ocksĂ„ som vi mĂ„ste samsas med. Vi försöker hitta nya parkeringsplatser och hör av oss till platser för att höra om vi kan vara dĂ€r.
Innan en producent blir antagen som medlem i Reko-ringen mÄste de uppfylla vissa krav. De fÄr bara sÀlja livsmedel eller sidoprodukter till livsmedel som de sjÀlva producerar. HuvudrÄvaran mÄste komma frÄn Sverige och innan de fÄr vara med i ringen mÄste de godkÀnnas av arrangörerna.
â Vi tittar pĂ„ hur de behandlar djur och om de tĂ€nker pĂ„ miljön. Och om de sĂ€ljer till exempel kyckling sĂ„ mĂ„ste de ha en kylbil, sĂ€ger Brenda Hilding.
En av de mer populÀra försÀljarna den hÀr kvÀllen Àr Norrköpingsföretaget Najas mejeri som sÀljer ost. De har varit med i ringen i tvÄ Är.
â Det har bara gĂ„tt uppĂ„t för oss. Det Ă€r kul att man fĂ„r trĂ€ffa kunderna direkt och att man fĂ„r en kontakt. Man skapar ett band och man kĂ€nner igen sina kunder, sĂ€ger Madeleine Guzman.
En av hennes kunder den hÀr kvÀllen var Anne Ljungqvist som köpt ost till grillen.
â Att det Ă€r lokalt och nĂ€rproducerat Ă€r extra bra nu i coronatider, sĂ€ger hon.
Efter Ikea-parkeringen Äkte producenterna vidare till en parkering vid Skylten, mitt emot Resecentrum. DÀr stod Malin Granlund Feldt frÄn TÄkerns trÀdgÄrd och prickade av sina kunder i en anteckningsbok.
â Jag började med lite plantor i vĂ„ras och nu nĂ€r grönsakerna börjar bli fĂ€rdigskördade sĂ„ Ă€r jag med mer. Fördelen med Reko-ringen Ă€r att man tar med sig precis sĂ„ mycket som kunden har bestĂ€llt och att man har fĂ„r betalt i förvĂ€g. NĂ€r man kommer fram sĂ„ Ă€r det bara att dela ut till rĂ€tt person. PĂ„ en marknad kan man ha skördat massor och hoppas att det ska komma folk och i vĂ€rsta fall fĂ„r man Ă„ka hem med grejerna.