Rekordmånga ansöker om namnbyte

Allt fler Linköpingsbor väljer att byta namn. Bara i år har 58 personer ansökt om namnbyte hos Patent- och registreringsverket (PRV).

LINKÖPING2009-07-26 14:13

Det är 25 procent fler än samma period förra året.

- Allt fler vill byta namn och det blir vanligare för varje år, säger Eva Danielsson, handläggare på PRV.

I år har 4 000 personer ansökt hos Patent- och registreringsverket om att få sina namn ändrade. I Norrköping ser siffran dock likadan ut som förra året.

Fungerar ibland

Det populäraste är att vilja ändra stavningen på namnet, att till exempel Svensson stavas med z eller Carlsson med C i stället för K.

- Det är också vanligt att gifta par vill slå ihop två efternamn. Ibland är de svåra att konstruera, men ibland fungerar de, säger Eva Danielsson.

- Många unga vill också bilda egna, nya släktnamn att föra vidare. En del vill föra vidare ett gammalt släktnamn, till exempel ett fint namn som farmor eller farfar har haft, säger Eva Danielsson.

Lättare efternamn

Några nybildade efternamn godkända från Norrköping är: Clinstedt, Barsimon,Tirmas, Spjell och Antevid. Några nybildade efternamn godkända från Linköping är: Elvtegen, Brageborn och Nilistad.

Det händer att familjer med utländsk bakgrund väljer att byta efternamn.

- Orsakerna är oftast att efternamnet är krångligt att stava och uttala. Personerna i fråga kanske aldrig får komma på arbetsintervju på grund av sitt namn och tror att det ska bli lättare med ett mer lättuttalat namn, säger Eva Danielsson.

De flesta godkänns

Men allt färre personer väljer att byta efternamn just av den anledningen.

- Jag vet inte varför det är så, men att byta ett krångligt efternamn är inte lika vanligt som det var för några år sedan.

Det kostar 1500 kronor att byta efternamn och 800 kronor att byta förnamn. Den som vill byta namn måste lämna en anmälan till PRV för att få det nya namnet godkänt.

De flesta får sitt namnförslag godkänt, men det inte är tillåtet att heta vad som helst. Man inte heta något som kan väcka anstöt eller är skyddat av namnlagen. Man får inte heller ha ett efternamn till förnamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om