Ekholmsskolan byggs ut med nya grundskoleplatser för högstadiet och ett antal särskoleplatser.
I Ljungsbro har fastighetsägaren Lejonfastigheter tvingats avveckla en av Ljungsbroskolans befintliga byggnader på grund av miljöproblem. De kommande två åren ska den fastigheten ersättas men en utbyggnad krävs också.
– Vi måste planera redan nu för att behovet av förskole- och grundskoleplatser ska täckas även om ett par år, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Totalt fattar nämnden beslut om 18 objekt, nybyggnation av en del och upprustning av annat.
– Det är nytt rekord, säger Jakob Björneke.
Några av satsningarna ligger nära i tid. En flexibel förskola och skola i Vikingstad–Bankeberg ska stå klar i juni 2019, enligt planen, samtidigt som Södra Ekkällan får en ny förskola och en ny förskole/skolbyggnad uppförs inom fastigheten Berzeliusskolan i centrala Linköping. I Stolplyckan planeras en ny, större förskola eftersom nya bostäder byggs i Eddan och utmed Djurgårdsgatan samtidigt som ett par mindre förskolor avvecklas i lokalerna.
En ny förskola finns i detaljplanen för Ullstämma och Harvestad, klar 2020. Planer finns samtidigt för en förskola i Berga samma år, en i Ryd och en i Sturefors.
Mer ska hända snart: förskolan på Björnbärsvägen i Sturefors måste rivas, anser Lejonfastigheter och då behövs en ny byggnad som ska stå klar i januari 2019. Fridtunaskolan byggs ut med 560 platser, men de befintliga lokalerna ska också moderniseras. Kvinnebyskolan byggs ut och moderniseras i ett par etapper. Blästadskolan ska byggas ut och moderniseras.
I Slaka och Skeda ska de två gamla landsbygdsskolorna, i stort behov av modernisering, ersättas med en ny skola som står klar 2020. En utbyggnad av skolan planeras i Nykil till 2019 och förskolan Minigiraffen på Djurgårdsgatan ska få nya, större lokaler, klara 2020.
– Vi har ett par objekt som är rätt skruttiga, säger Jakob Björneke. I Vreta kloster till exempel, där är behovet av upprustning stort.
– Linköping är en stad med stolta bildningstraditioner. Jag tycker personligen att det är kul att vi för dem vidare.
Nybyggnationer och renoveringar innebär förstås ökade lokalkostnader. 2019 behövs ytterligare 12,7 miljoner kronor för de nya lokalerna och 5 miljoner för modernisering av de existerande – om barn- och ungdomsnämnden på torsdagens sammanträde beslutar att de föreslagna investeringarna ska göras.
2024 har planerna fått fullt genomslag och betyder då en höjning av lokalkostnaderna med totalt 54,3 miljoner kronor.