Under den senaste tiden har det kommit rapporter om klusterutbrott av coronasmitta i åtta universitetsstäder i Sverige – däribland i Linköping. Den 19 september deltog omkring 150 Linköpingsstudenter i en privat fest i Tinnerö eklandskap som slutade med att drygt 30 studenter smittades av coronaviruset.
– Vi har konstaterat att 34 studenter som deltog i festen har testat positivt för covid-19. Men det kan vara fler eftersom vi inte kan vara säkra på att alla som smittades har testat sig, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.
Åkerlind säger att det inte finnas några tecken på att klusterutbrottet vid Linköpings universitet har fått någon större spridning bland andra studenter.
– Men det här visar vikten av att hålla den fysiska distansen. Den som har sjukdomssymtom ska definitivt inte gå på fest.
I fredags valde Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, att höja tonläget för att förhindra vidare smittspridning bland studenter. Vid en pressträff riktade hon sig direkt till landets över 400 000 studenter och sade:
– Ni är tyvärr alldeles för många studenter som inte tar ansvar och nu måste ni skärpa er! Vi kan inte ha att högskolor och universitet blir coronasmittakluster.
För att understryka allvaret i situationen har Jan-Ingvar Jönsson, rektor vid Linköpings universitet, samt Filip Thuvander, kårordförande i Consensus, Beatrice Ronsten, kårordförande i LinTek samt August Goldhahn, kårordförande i StuFF, skickat ett brev till alla studenter vid lärosätet och uppmanat dem att följa myndigheternas rekommendationer.
"Vi ska fortsätta hålla avstånd i korridorer och föreläsningssalar. Om vi går på fester ska vi säkerställa att det sker i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, gärna på ett kårhus, den studentdrivna puben eller med hjälp av annan arrangör som följer reglerna och hjälper oss agera ansvarsfullt", skriver kvartetten i brevet som skickades förra veckan.
– Vi uppfattar att studenterna förstår allvaret och vill hjälpa till att säkerställa att vi inte får fler utbrott av den här typen. Vi kommer fortsätta arbeta tillsammans med festerier och kårer för att hjälpas åt att nå ut med vikten av att alla tar sitt samhällsansvar, säger Joakim Nejdeby, stabschef för Liu:s krisledning.
Beatrice Ronsten, LinTeks kårordförande, säger att Linköpings studenter har anpassat sig efter den rådande situationen. Det märks inte minst på sättet att samlas till fest:
– Det har blivit mer populärt med pubar och sittningar och sen ser vi även alternativen med digitala event som ölprovningar eller näringslivsevent över Zoom.
Smittspridningen bland studenter har inte skett i samband med studier och föreläsningar – utan tros främst ha skett i samband med privata fester där man inte har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Universitetets rektor och de tre kårordförandena uppmanar i brevet studenterna att visa tålamod. "Låt oss hålla ut ett tag till, ja så länge som det behövs", skriver de i brevet.
För att minska risken för smittspridning på campus har universitetsledningen beslutat att en del av undervisningen fortfarande ska ske digitalt. Dessutom arbetar medarbetare växelvis på arbetsplatsen för att undvika smittspridning.