Verksamhetschefen Elisabeth Schylström är bekymrad över de långa köerna. Par som är gravida, har småbarn eller misshandlar varandra får visserligen förtur. För dem är väntetiden i dagsläget mellan en och två månader. För övriga är det mellan tre och fem månader som gäller.
”Jättelång tid”– Det är jättelång tid. Man blir mindre och mindre motiverad att lösa sina problem ju längre man får vänta, säger hon.
De flesta par som kontaktar familjerådgivningen har redan gjort vad de kan på egen hand. Många befinner sig i kris och så gott som alla önskar en tid snabbt.
Ina Kurspahic är familjerådgivare i Linköping. Hon är frustrerad över att inte kunna hjälpa paren fort nog.
– Det är påfrestande och inte lätt att bemöta att det är så långa tider, säger hon.
Barnen drabbasNär föräldrarelationen har spårat ur blir det barnen som drabbas, påpekar Elisabeth Schylström. Målet med familjerådgivning behöver inte alltid vara att mamma och pappa ska fortsätta leva tillsammans. Ibland handlar det istället om att erbjuda hjälp att skiljas under sansade former.
– Obearbetade och dåliga skilsmässor visar att många barn far illa och känner sig som brickor i ett spel. Man kan göra det bättre och behöver inte gå omkring och vara ursinnig, säger Elisabeth Schylström.
Förklaringen till de växande väntetiderna är att omsorgsnämnden under förra året sa upp avtalet med den privata utföraren Mentea. Av kommunens sammanlagda två och en halv tjänster försvann därmed en hel tjänst utan att ersättas.
– Det blev ett ökat tryck på den kommunala familjerådgivningen, säger Elisabeth Schylström.
Inte acceptabeltEnligt föreningen Sveriges kommunala familjerådgivare (KFR) är väntetiderna i Linköping inte acceptabla.
– Det strider mot vad det är tänkt. Kommunerna är skyldiga att erbjuda familjerådgivning och ska ha korta väntetider. Det är vad som gäller, säger ordföranden Karin Lübeck.
Väntetiden bör inte överstiga två veckor, menar KFR och enligt ett beslut av Sveriges riksdag ”ligger det i sakens natur” att familjerådgivning inte kan bedrivas med långa väntetider.
– Det finns ibland en idé om att familjerådgivning är lite light-verksamhet, men när man har problem med de personer som är viktigast för en i livet så mår man väldigt dåligt, säger Karin Lübeck.
Kö på flera hållÄndå är det inte ovanligt att kommunerna inte lyckas erbjuda tid inom två veckor. I till exempel Malmö var genomsnittstiden i kö 41 dagar förra året och i Mora 46 dagar, enligt en ”rundfråga” som presenteras på KFR:s hemsida. Västerås familjerådgivning svarar: ”Här i Västerås har vi fullt upp. I dag 74 par i kön vilket känns som på tok för många.”
Ingen av de östgötska kommunerna har besvarat intresseföreningens frågeställning.