Religioner ska bygga broar i Skäggetorp

Religiösa samfund gör gemensam sak med Allaktivitetshuset för att nå ut till alla föräldrar i området.

Benjamin Imamovic och Johannes Stenberg tror på idén att använda religiösa samfund för att nå ut till människor i Skäggetorp.

Benjamin Imamovic och Johannes Stenberg tror på idén att använda religiösa samfund för att nå ut till människor i Skäggetorp.

Foto: Diana Savina

Linköping2014-04-09 16:55

Gruppen är helt ny och består av representanter för Allaktivitetshuset, svenska kyrkan, islamiska förbundet, representanter för romer och för muslimer från balkan, Nygårdskyrkan (evangeliska frikyrkan), syrianska kyrkan och somaliska föreningen. Dessutom letar man också efter någon som kan representera de buddhister som bor här.

Gruppen har precis startat, ska ha sitt andra möte i veckan. Men någon diskussionsklubb, där inget händer, tänker de inte bli. Redan efter första mötet arrangerades en träff för ungdomar – med en präst i svenska kyrkan och en företrädare för islam. Men det var inte religion som diskuterades utan etik och moral.

Det är på det sättet man måste arbeta, tror Benjamin Imamovic som är projektledare för allaktivitetshuset. Att jobba över religionsgränserna och hitta det som förenar.

– För mig som Skäggetorpsbo och som kristen är det viktigt att förstå islam eftersom det är en stor religion i området, säger Johannes Stenberg.

Han är pastor i den relativt nybildade Nygårdskyrkan och medlem i den nystartade gruppen. Tillsammans med sin familj bor han i Skäggetorp. Han har valt att bosätta sig här och han stortrivs.

I Skäggetorp bor ungefär lika många människor som i hela Kinda. Här är religionstillhörigheten mycket viktigare än i många andra stadsdelar i Linköping och antalet religioner är många. Att besöka sin gudstjänstlokal och att samtala med företrädare för den egna tron är för många ett självklart inslag under veckan. Just detta vill den nybildade gruppen använda till Skäggetorps fördel. Här ser de en naturlig väg att nå ut. Särskilt till föräldrar som sällan kommer till skolan eller fritids. Föräldrar som ibland kanske inte har någon riktigt kolla på att barnen och ungdomarna riskerar att hamna i klorna på kriminella gäng.

– Föräldrarna har ansvar, det är viktigt att de känner det, säger Benjamin Imamovic.

Han har i flera år pratat om hur viktigt det är med samarbete mellan hem, skola och föreningsliv, särskilt i så kallade utsatta områden. Så mycket att han själv säger att han börjar låta som en papegoja.

Varje unge som håller på att hamna snett måste man ta tag i och lyfta till ett annat sammanhang. Erbjuda alternativ och andra kompisar. Inte lätt, men det går, det är han övertygad om.

Ju fler vuxna som rör sig bland barn och ungdomar, ju lättare upptäcks barn och unga som är riskzonen för att begå brott eller hamna som "springpojkar" i mindre nogräknade gäng.

– Förra året under bråken då var det många vuxna i området som verkligen slöt upp och var ute och nattvandrade, säger Johannes Stenberg.

Gruppen har planer på både på kort och lite längre sikt. Bland annat har de redan bestämt sig för att bjuda in politiker till en paneldebatt före valet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om