Resenärer vill inte sitta i en stillastående buss och Östgötatrafiken vill inte sätta in extra bussar för att täcka upp luft i systemet. Tidtabeller utan luft handlar om att spara tid och pengar. Ett exempel på sekundjakten är när förarbyten sker samtidigt som passagerare släpps av och på.
– Då får det gå undan, konstaterar han.
Projektet "Rätt fart i staden" leder till att kommunen sänkt hastigheten. Det kompenseras med bussfiler och bussgator som privatbilister måste lära sig att respektera för att de ska få avsedd effekt.
– Vi räknar med framkomlighet när vi sätter tidtabellen, säger Mattias Näsström.
Ett gott samarbete mellan resenärer och bussförare gynnar också förutsättningen för att hålla tidtabellen betonar han.
– Många står inne i kuren och tittar i sina mobiler och missar bussen. Visa tydligt att du vill med bussen, tidtabellen tillåter inte att bussen stannar på hållplatser där ingen resenär ska kliva på eller av.
Ha resehandlingarna klara.
Kom inte i sista sekund så att bussen måste vänta för att inte köra ifrån dig. Från hållplatser med hålltider får bussen inte gå för tidigt men till hållplatserna däremellan kan bussen komma både före och efter den tid som anges kursivt i tidtabellen.
– Där är det säkrast att vara fem minuter innan cirkatiden, säger Mattias Näsström.
Östgötatrafikens app ger en prognos på när bussen kommer till varje hållplats för den som är otålig. Det fungerar i Linköpings och Norrköpings tätorter, snart lanseras det för landsbygds- och expresstrafik också.