Restaurang Charken fick serveringstillstånd

Restaurang Charken har fått sitt serveringstillstånd. Polisen har backat från sina tidigare misstankar om att ägaren haft med kriminella nätverk att göra. Nu riktar socialnämnden kritik mot polisen, medan ägaren är kritisk till hur nämnden har hanterat ärendet.

LINKÖPING2011-01-12 06:30

- Polisens rättsenhet bedömer att det inte finns några hinder för att Charken ska få sitt tillstånd. Då har vi i socialnämnden inte så stort val, säger Niklas Borg (M).

Han är kritisk mot att polisen, som tidigare uppmanat socialnämnden att inte ge serveringstillstånd, nu ändrat sig.

- Det försätter oss i socialnämnden i en knepig situation om polisen plötsligt byter åsikter, säger Niklas Borg.

Han har nu bestämt möte med polisen för att diskutera hur situationen kunnat uppstå.

Åtal lades ned

Charkens ägare Johnny Ly nekades i mars förra året serveringstillstånd av socialnämnden eftersom polisen misstänkte att han hade samröre med kriminella nätverk. Finansieringen av ombyggnationen av lokalerna var dessutom oklar.

Han sålde då Bistro Charkens restaurangrörelse, till en man som hade ett förhållande med hans mamma. När den mannen sökte serveringstillstånd fick han avslag eftersom socialnämnden misstänkte ett bulvanförhållande.

Johnny Ly har sedan dess köpt tillbaka verksamheten.

- Alkoholtillståndet var en förutsättning för att det skulle bli en affärsuppgörelse, påpekar Johnny Ly.

I slutet av året lades ett åtal ner mot Johnny Ly som rörde bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Åtalet var ett resultat av Skatteverkets granskning. Efter att åtalet lades ner gjordes en ny ansökan om serveringtillstånd.

- När vi då bad om polisens yttrande valde de att tillstyrka. Då fanns det ingen anledning att neka till serveringstillstånd, säger Niklas Borg.

Ägaren kritisk

Johnny Ly är kritisk till hur framför allt socialnämnden har hanterat ärendet.

- De bör inte slå undan benen på folk bara för att det finns en misstanke. I framtiden kanske de kan bygga besluten på fakta och låta lagen ha sin gång istället för att gå på hörsägen. Fortsätter man så här blir det väldigt svårt för unga innovativa entreprenörer att komma in på marknaden, säger han.

Men huvudsaken är att det har löst sig med serveringstillståndet, tycker Johnny Ly, som påpekar att alla misstankar nu är avskrivna.

- Bättre sent än aldrig. Men jag hade aldrig kunnat ta mig igenom den här svåra perioden utan stöd från vänner, familj och anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om