Restaurang hade köttkaos i frysen

I restaurangens frysrum låg olika sorters kött och andra varor inslängda från golv till tak utan märkning. Innehavaren hävdade att han hade full koll. Men miljökontoret underkände hanteringen.

LINKÖPING2015-11-26 10:55

"Det är inte förenligt med god hygienpraxis att förvara livsmedel på det sättet som görs i frysrummet" skrev miljökontorets inspektör i rapporten från det oanmälda tillsynsbesöket.

Besöket gjordes i oktober och var en uppföljning på en inspektion i maj, då frysrummet, från golv till tak, sett lika kalabalikartat ut.

Restaurangens innehavare hävdade nu att han visste exakt vad som förvarades, med datum för inköp och uppgifter om leverantörer - vilket krävs enligt livsmedelslagen för att livsmedel ska kunna spåras.

Miljökontoret krävde dock att restaurangen skulle åtgärda frysrummet inom tre veckor och att varje livsmedel då skulle kunna redogöras för med dokumentation.

"Det är viktigt att ansvarig från företaget är med och är behjälplig med tanke på den eventuellt stora mängd varor som ska plockas ut ur frysrummet" skrev inspektören. Myndigheten varnade också för omedelbart hanteringsförbud för de livsmedel som inte kunde dokumenteras.

När inspektören återkom tre veckor senare var frysrummet rengjort och livsmedlen sorterade. Miljökontoret granskade spårbarhet på ryggbiff, kycklingfilé, lammytterfilé, gyros, chilipasta, lax och lufttorkad skinka. Det enda som resulterade i en anmärkning var skinkan, som saknade följesedel. Denna presenterades någon dag senare. Därmed är miljökontoret nu helt belåtet och restaurangen helt utan vidare anmärkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om