Restaurang krävs på 10 000 i vite

Mat förvarades i fel temperatur – gång på gång. Nu krävs restaurang Kina Thai i Ryd på 10 000 kronor i vite.

Kina Thai i Ryd får nu godkänt av kommunens livsmedelsinspektörer.

Kina Thai i Ryd får nu godkänt av kommunens livsmedelsinspektörer.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-04-06 11:00

Mat som förvaras i fel temperatur kan orsaka matförgiftning. Reglerna säger därför att mat som varmhålls måste hålla minst 60 grader. När den kyls ner måste den komma ner under 8 grader inom fyra timmar.

Kina Thai i Ryd har fått underkänt på de här punkterna vid flera tillfällen, både under 2017 och 2018. Till exempel har friterad kyckling i varmhållningsskåpet hållit en temperatur på 42 respektive 47 grader vid två mättillfällen. I kylskåpet har köttemperaturer på 15–38 grader uppmätts.

Eftersom felen upprepats fattade bygg- och miljönämnden beslut om ett vitesbelopp på 10 000 kronor per vecka om restaurangen inte kommer till rätta med problemen.

I onsdags var det dags för det första kontrollbesöket efter viteshotet – och inte heller den här gången blev det godkänt. Fläskkarrén i varmhållningsskåpet höll bara 49 grader. Kina Thai får därför räkna med att betala vitesbeloppet – det slutgiltiga beslutet fattas av förvaltningsrätten.

Manh Nguyen, som äger Kina Thai i Ryd – och även krogen med samma namn på Tornby – säger att personalen brustit i rutinerna kring varmhållning och nedkylning.

– Man har velat göra för mycket på en gång. Personalen har velat laga till en hel kantin innan den ställts in i varmhållningsskåpet och då har temperaturen hunnit gå ner. Samma sak med nedkylningen, man har försökt kyla för mycket på en gång.

Enligt Nguyen har Kina Thai i Ryd nu sett över rutinerna så att det inte ska hända igen. Nästa vecka kommer inspektörerna på ett nytt besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om