Mat som förvaras i fel temperatur kan orsaka matförgiftning. Reglerna säger därför att mat som varmhålls måste hålla minst 60 grader. När den kyls ner måste den komma ner under 8 grader inom fyra timmar.
Kina Thai i Ryd har fått underkänt på de här punkterna vid flera tillfällen, både under 2017 och 2018. Till exempel har friterad kyckling i varmhållningsskåpet hållit en temperatur på 42 respektive 47 grader vid två mättillfällen. I kylskåpet har köttemperaturer på 15–38 grader uppmätts.
Eftersom felen upprepats fattade bygg- och miljönämnden beslut om ett vitesbelopp på 10 000 kronor per vecka om restaurangen inte kommer till rätta med problemen.
I onsdags var det dags för det första kontrollbesöket efter viteshotet – och inte heller den här gången blev det godkänt. Fläskkarrén i varmhållningsskåpet höll bara 49 grader. Kina Thai får därför räkna med att betala vitesbeloppet – det slutgiltiga beslutet fattas av förvaltningsrätten.
Manh Nguyen, som äger Kina Thai i Ryd – och även krogen med samma namn på Tornby – säger att personalen brustit i rutinerna kring varmhållning och nedkylning.
– Man har velat göra för mycket på en gång. Personalen har velat laga till en hel kantin innan den ställts in i varmhållningsskåpet och då har temperaturen hunnit gå ner. Samma sak med nedkylningen, man har försökt kyla för mycket på en gång.
Enligt Nguyen har Kina Thai i Ryd nu sett över rutinerna så att det inte ska hända igen. Nästa vecka kommer inspektörerna på ett nytt besök.