Restauranger kritiseras för rengöring

När miljökontoret kom på oanmälda inspektioner på kvällstid fick bara en av 24 restauranger anmärkning på hantering av livsmedel. Desto fler hade bristfällig rengöring.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2014-11-20 11:03

– Vår slutsats är att det är bra att vi är ute på tider då verksamhetsutövarna inte förväntar sig att vi ska komma ut, säger miljöinspektör Amanda Vitalisson på miljökontoret.

Under en och samma kväll gjorde myndigheten oanmälda tillsynsbesök hos 24 restauranger, pizzerior och gatukök i Vasastan, Gottfridsberg, Valla och Tannefors mellan klockan 18.00 och 21.00.

Oanmälda kvällsinspektioner gjordes även förra året men då bland restauranger i city.

Eftersom miljökontoret dök upp oanmälda mitt under pågående verksamhet valde myndigheten att granska faktorer som inspektörerna kunde undersöka på egen hand. De granskade hantering och förvaring av livsmedel och risk för så kallad korskontamination, till exempel om rått kött och grönsaker kommer i kontakt med varandra.

Man undersökte också rengöring, och temperaturer i kylskåp och varmhållning.

Bara en näringsidkare av de 24 fick anmärkning på hanteringen av livsmedel. Sju fick anmärkningar på sin kylförvaring och tretton fick kritik för sin rengöring. Fyra fick anmärkning på hur redskap och ytor tilläts komma i kontakt med livsmedel.

Efter inspektionen bedömde miljökontoret att nio näringsidkare sköter sig så bra att ingen uppföljning behövs. Nio andra får uppföljning vid nästa ordinarie kontroll. Och sex näringsidkare hade så stora brister att extra kontroller krävs för att se till att bristerna åtgärdas.

– Vi kommer att fortsätta med kvällsinspektioner nästa år, säger Amanda Vitalisson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om