Livsmedelverkets nyckelhålssymbol känner de flesta till. Denna svenska symbol som funnits i 25 år och som ska visa konsumenterna vägen till att välja rätt utifrån hur fet, söt, salt eller fiberrik en produkt är. Nu ska symbolen också snart finnas på restauranger runt om i hela Sverige. På många ställen i landet är arbetet i full gång, särskilt i Göteborg där flera restauranger numera är "nyckehålsmärkta". Men också mindre orter som Arvika, Kumla och Köping kan stoltsera med märkta matställen.
Nu är Östergötland på banan och Carolina Ericsson, matkonsult hos hushållningssällskapet, hoppas nu att intresset ska väckas hos restaurangägare i länet.
– Vi vill att det ska bli enklare för kunderna att göra hälsosamma val, säger hon.
Nyckelhålet för restauranger står också för en del mervärden med allt från från val av råvaror, planering och komposition av maträtten till beredning, tillagning och servering information och marknadsföring.
Två krögare i länet – Thomas Collin, Åtvidabergs hotell och Marcus Andersson, Hagdahls och Matkultur i Mjärdevi – tycker konceptet är spännande. Men för att bli certifierad som nyckehålsrestaurang krävs det utbildning, och inte enbart för kökschefen, påpekar Carolina Ericsson.
– Det är ju för det mesta serveringspersonalen som har gästkontakten och de ska kunna förklara vad en maträtt med tillbehör, innehåller, säger hon.
För en av poängerna är just detta att gästerna ska kunna få veta vilket energiinnehåll en rätt har.
Redan till hösten hoppas Carolina Ericsson att de första restaurangerna i länet ska ha hakat på hälsotrenden.