Revolution på gång för hepatit C-smittade

Hepatit C Framtiden för de som drabbats av hepatit C har varit rätt så dyster. Fram till nu.

Säkerheten för att lämna blod är hög. Därför är det hårda krav på den som vill bli blodgivare.

Säkerheten för att lämna blod är hög. Därför är det hårda krav på den som vill bli blodgivare.

Foto: Ola Axman

Linköping2014-07-28 06:45

I dag är det hepatit C-dagen. Till skillnad från en rad andra dagar vi uppmärksammar i landet – som kanelbullens dag – så är det här en dag som är sanktionerad av världshälsoorganisationen (WHO) för att rikta fokus mot en sjukdom som få egentligen vet något om. Trots att det är fler människor – i världen och i Sverige – som lever med kronisk hepatit C än med HIV.

– Vi vill få människor att prata om det här och prata om det på rätt sätt, säger Mikael Rinstad som arbetar för Rikföreningen för Hepatit C, en patientorganisation.

I år finns det också mycket glädjande information att sprida.

För nu händer det stora saker inom behandling och vård av patienter med hepatit C.

Visserligen har det funnits verksamma mediciner mot viruset tidigare. Men de har alla inneburit långvarig medicinering med svåra biverkningar för patienten.

Efter många års forskning har nu flera verksamma – och skonsammare mediciner – kommit ut på marknaden. Ännu fler är i sikte.

Professor Ola Weiland på Karolinska institutet, en auktoritet inom ämnet drar sig inte för att kalla det som nu händer för en revolution. Preparaten har bättre effekt, kortare behandlingstider med mindre biverkningar.

– Nu kan vi bota en kronisk leversjukdom med förskrumpning med tabletter som man tar i tolv veckor. Helt makalös, säger Ola Weiland.

Han beskriver det som ett fantastiskt genombrott och säger att han under sina 40 år som läkare aldrig sett en sådan en sådan förbättring på något område. Närmast är den att jämföra med upptäckten av att magsår orsakas av bakterier. När magsäcksoperationer kunde bytas ut mot antibiotikabehandling blev det det en avsevärd förbättring både för patienter, vården och för samhället.

Han berättar om en studie där 95 - 98 procent av de som deltog ( 380 patienter deltog) blev botade från sin infektion.

Men det finns en hake. Medicinen är väldigt dyr.

I dag behandlas svårt sjuka patienter med de nya medicinerna och det är enligt Ola Weiland kostnadseffektivt.

Skulle man däremot behandla alla som är infekterade blir situationen en annan.

– När man får nya och bra läkemedel som är dyra, måste man ha något ordnat införande så att inte hela sjukvårdsekonomin kraschar, konstaterar han.

Däremot kommer man på sikt att vilja behandla patienter tidigare och det tror han att man kommer att kunna göra.

Detsamma säger Stefan Svensson, överläkare på infektionskliniken vid landstinget i Östergötland.

– Jag tror att utvecklingen kommer att gå i riktningen att man behandlar patienter mycket tidigare. Det blir en vinst för alla.

I Östergötland följs de riktlinjer – som utfärdats inom Europa och Sverige – som säger att de som är sjukast ska behandlas först och i länet är det ett flertal patienter som får den nya behandlingen.

På sikt är också förhoppningen att priset på medicinen ska sjunka eftersom det blir fler och preparat tillgängliga på marknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om