I april meddelade Svea hovrätt sin dom mot de personer som deltog i tre uppmärksammade sprängattentat. Den 25 september 2023 skedde en sprängning i ett flerfamiljshus i Hässelby i Stockholms kommun. Den 26 september skedde sprängningen på Järdalavägen i Linköping. Den 28 september detonerade en sprängladdning mellan två villor i Fullerö i Uppsala kommun. En 24-årig kvinna omkom.
Svea hovrätt delade tingsrättens uppfattning att en 23-årig man som var med om att detonera samtliga bomber skulle dömas till livstids fängelse. Den jämngamla medgärningsman som var med vid detonationerna av de första två bomberna fick dock fängelse i 18 år i stället för livstids fängelse. De bägge männen dömdes för ytterligare elva, respektive sex fall av försök till mord.
Hovrätten skärpte däremot fängelsestraffen för en bombtillverkare och en chaufför på grund av "synnerligen försvårande omständigheter". Bombtillverkaren dömdes till fängelse i elva år och tio månader, medan chauffören fick sitt straff skärpt till fängelse i sju år och tio månader.
Riksåklagaren Katarina Johansson Welin har nu valt att överklaga domen till Högsta domstolen då hon anser att 23-åringen som var med vid sprängningen i Linköping ska dömas till livstids fängelse. Hon kräver också skärpta straff för bombtillverkaren och chauffören.
I juli 2023 infördes en straffskärpningsregel i brottsbalken som tar sikte på allvarliga brott som begås i kriminella nätverk och vid kriminella uppgörelser. Enligt denna ska det betraktas som synnerligen försvårande omständigheter om brottet inneburit ett allvarligt angrepp på någons liv eller hälsa. Det ska också betraktas som försvårande om brottet haft bakgrund i konflikter mellan kriminella gäng.
– Med utgångspunkt i de tydliga förarbetsuttalanden som finns om vilket genomslag straffskärpningsregeln ska få när straff mäts ut är det min bedömning att straffskärpningen måste vara betydligt högre än den nivå som hovrätten landat i. I det här fallet borde straffet skärpas med 50 procent med hänsyn till den nya regleringen, säger Katarina Johansson Welin, i en kommentar.
Riksåklagaren anser att det behövs vägledning om hur straff ska bestämmas när det handlar om flera mycket allvarliga brott så att straffen avspeglar den samlade brottslighetens allvar.