Riksdagsledamot sålde främst öl

Anna-Lena Sörenson har sålt mycket öl denna måndagsförmiddag, och en del vin och sprit också.– Det är bra! säger hon. Så länge det sker på Systembolaget.

Så mycket information hade Anna-Lena Sörenson inte tid att ge till sina kunder, hon räknade koncentrerat.

Så mycket information hade Anna-Lena Sörenson inte tid att ge till sina kunder, hon räknade koncentrerat.

Foto: Adam Wrafter

Linköping2016-10-11 08:56

Det är där, på Tornby, hon gör praktik i några timmar. Annars är hon riksdagsledamot (S) och sysslar med folkhälsofrågor som vice ordförande i socialutskottet.

– Jag har framför allt sålt öl i dag, konstaterar hon. Och så har jag fått en del insikter om hur Systembolaget jobbar med sitt uppdrag.

Ett dubbelt uppdrag: att sälja med ansvar och ge bra service, men också att jobba för folkhälsan genom att informera om alkoholens risker.

– Butikerna utformas utifrån målen. Som kund måste man till exempel inte snurra runt kring hyllorna som i andra butiker för att hitta rätt, och här finns bara alkoholfria lockvaror på gavlarna.

Den som är uppenbart påverkad av alkohol får inte handla, och den kund som ser någorlunda ung ut måste kunna styrka sin ålder: 20 år eller äldre.

Har du varit tvungen att neka någon? Eller kräva leg?

– Nej, jag har inte haft några problem alls. En kund såg ung ut men visade leg själv utan att jag behövde be om det. Det är säkert mer fart här i slutet på veckan!

Just nu diskuteras socialdepartementets kommande förslag om att förbjuda distanshandel. Det ska inte längre vara tillåtet för privatpersoner att köpa alkohol på nätet och få den levererad hem. Nätvinhandlarna protesterar.

Men det är sällan de enklaste vinerna som säljs i stora volymer på det här sättet. Hur skulle distanshandel kunna vara så skadlig för folkhälsan att den ska förbjudas?

Huvudtanken är inte att stoppa internethandeln för att därigenom undvika att folk hamnar i missbruk eller börjar langa alkohol till barn och unga, förklarar Anna-Lena Sörenson.

– Det är inte hälsoaspekter som är avgörande här. Det handlar om att värna Systembolagets försäljningsmonopol.

Att alkohol bara får säljas på Systembolaget är en viktig del i den svenska alkoholpolitiken.

– Om vi skulle tillåta exempelvis gårdsförsäljning skulle det inte bara öppna möjligheter för lokala producenter utan för ALLA, förklarar Lennart Agén som är presschef för Systembolaget.

– Då skulle vi snart ha både tyska och franska vinbutiker överallt.

Allt det här hann Anna-Lena Sörenson knappast informera sina Systembolagskunder om.

– Nej, jag var fullt upptagen med att räkna, säger hon.

– Hon jobbade bra, säger butikschef Johanna Dahlberg. Hon kan få helgjobb här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om