Riksdagsledamot talade om Skäggetorp

Birgitta Ohlsson (L) lade tungvikten vid kampen mot segregation och för jämställdhet när hon höll sitt sommartal i S:t Larsparken i Linköping på lördagen.

Birgitta Ohlsson (L) kom till Linköping för sitt sommartal.

Birgitta Ohlsson (L) kom till Linköping för sitt sommartal.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2016-05-28 18:56

Inför ett 50-tal personer och åtskilliga som stannade för att lyssna en kortare stund talade den liberala riksdagspolitikern och tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson. Att hon är uppvuxen i Linköping undgick ingen då hon lämnade tydliga referenser till sin barndom och till områden som Tokarp, Malmslätt och inte minst Skäggetorp och Ryd.

– Vi får aldrig tro att det inte finns en möjlighet att förändra de här områdenas framtid, sa hon och hänvisade bland annat till det berömda nolltolerans-modellen i New York som genom förebyggande och med hjälp av att följa upp mindre brottslighet lyckades vända en orolig trend.

Sedan drog Birgitta Ohlsson en jämförelse med 1990-talet och kriget på Balkan då det kom många flyktingar till Sverige. Hon jämförde med flyktingsituationen 2015.

– Då var det många som öppnade sina hem och hjälpte människor på flykt. Och nu är vi i en liknande situation. Vi behöver en arbetsmarknadspolitik för detta: Enklare jobb och enklare löner. Ett enklare jobb är bättre än kompakt arbetslöshet.

Samtidigt underströk hon att hela samhället har ett ansvar:

– Medborgare i utsatta områden ska kunna förvänta sig att samhället, kommuner och landsting, gör allt för att hjälpa dem. Men man har också en individuell skyldighet att göra sitt bästa för samhället.

Hon tror att Linköping har bättre förutsättningar att klara integrationen och att minska klyftorna än många andra kommuner.

– Det finns en dynamik i näringslivet och i kommunen med till exempel Mjärdevi science park och näringslivbolag som kan skapa goda förutsättningar, säger hon till tidningen.

Hon tog också fram Liberalernas krav på förstatligandet av skolan, som ett sätt att göra utbildningarna likvärdiga i hela landet. Och hon uttryckte det är viktigt att kvinnor som kommer från länder med konservativ syn på kvinnors ställning, får jobb och tjänar pengar.

– "Cash is queen". Det är när de här kvinnorna tjänar egna pengar, uppnår ekonomisk frihet, som de blir fria på riktigt, sa Ohlsson i sitt tal.

Aktuellt just nu är EU-folkomröstningen i Storbritannien, och Birgitta Ohlsson påminde om att ett utträde (så kallat "Brexit") kan få konsekvenser för svensk ekonomi, säkerhet och enskilda individers vardag.

– Ungdomar som drömmer om att jobba eller studera vid universitet i England kan få svårare att göra det, sa Birgitta Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om