"Ring ambulans omedelbart"

Det tar för lång tid innan diagnosen ställs på hälften av alla som drabbas av hjärtinfarkt och det beror på att de drabbade själva inte genast kallar på ambulans när de får symptom.

Linköping2015-05-20 22:00

Plötsliga smärtor i bröst, armar, hals, käke, skuldror eller rygg, andfåddhet, kallsvettningar, yrsel och illamående, det är tecken på en hjärtinfarkt. Då är det viktigt att genast ringa 112, men så gör bara hälften av de som drabbas.

Istället, visar en studie som lagts fram vid Linköpings universitet, ringde en av fem först sjukvårdsupplysningen och drygt var tionde ringde vårdcentralen eller tog sig till akuten själva. Det gör att livsviktiga minuter går till spillo. Patienter som ringde ambulans omedelbart diagnosticerades 81 minuter efter första symptomet. För dem som kontaktade sjukvårdsupplysningen (1177) för rådgivning först, tog det upp till 119 minuter att få en diagnos.

– Mitt råd är att ringa ambulans omedelbart vid misstänkt hjärtinfarkt. Omedelbara åtgärder kan rädda liv, säger Ingela Thylén, adjungerad universitetslektor och sjuksköterska Universitetssjukhuset i Linköping.

Bland de patienter som inte kontaktade 112 genast menade 40 procent att de trodde att de kunde komma till sjukhuset snabbare på egen hand, 30 procent trodde inte att de var så sjuka att de behövde sjukhusvård och 25 procent tyckte att det var lättare att köra själv eller ta en taxi.

– En ambulans är inte bara ett transportmedel, utan behandlingen påbörjas redan i ambulansen. Det är viktigt att tänka på, säger Ingela Thylén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om