Risk för avveckling av flygplatser

Det väntade EU-förslaget om att förbjuda offentligt stöd till flygplatser beskrivs nu som ett allvarligt hot för bland annat Linköping City Airport.

Två omaskerade personer registrerades av flygplatsens övervakningskameror natten mellan fredag och lördag. När Linköpingpolisen kontrollerade planet noterades en öppen dörr i planet.FOTO: Peter Jigerström

Två omaskerade personer registrerades av flygplatsens övervakningskameror natten mellan fredag och lördag. När Linköpingpolisen kontrollerade planet noterades en öppen dörr i planet.FOTO: Peter Jigerström

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2013-05-24 06:30

– Vi väntar förslaget vilken vecka som helst och det är viktigt att regeringen och kommunerna är väl förberedda så att man kan agera samlat. För det kan gå fort, säger Peter Larsson, vd för Sveriges regionala flygplatser AB.

Det är EU-kommissionens generaldirektorat för konkurrens som är på väg att sätta ned foten när det gäller offentligt stöd till regionala flygplatser.

– Vi vet bara att direktoratet utreder ett förbud. Vi måste lägga pussel och förebygga. Vår slutsats är att det kommer ett förslag. Och att det kommer att beröra Norrköping och Linköping, säger vd:n Peter Larsson.

”En avveckling”

Det finns 36 regionala flygplatser i landet och alla utom tre ägs kommunalt eller offentligt.
Sedan 2 april har Linköpings kommun genom Linköping City Airport AB tagit över driften av den civila trafiken.  Ett dotterbolag till SAAB äger bana, torn och fastigheter. En stor del av det stödet till flygplatsen kommer från Linköpings kommun.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) är en viktig aktör, och ordföranden Anders Knape har skickat en skrivelse till regeringen där han uttrycker sin oro:
– Det skulle innebära en direkt avveckling av huvud-delen av landets flyg-platser, vilket allvarligt skulle påverka Sveriges möjligheter att kunna säkerställa nationella kommunikationer, säger han.

Återförstatliga

Knape säger också att förslaget kan få stora konsekvenser för hur flygplatserna organiseras.

– Om det här går igenom kanske flygplatserna måste återförstatligas

med ett utjämningssystem. Det tror jag inte att regeringen vill.

Sverige är det land inom EU som har allra längst avstånd. Till ytan är Sverige det tredje största landet, efter Frankrike och Spanien – och samtidigt ett av dem med glesast befolkning: cirka 21 invånare per kvadratkilometer.

– Ett utvecklat flygplatssystem är en förutsättning för att näringslivet ska kunna fungera, säger Knape.

”Undantag”

Här blandas storpolitik på EU-nivå, med regionala frågor och vilket intresse som vinner är oklart. Peter Larsson hoppas på undantag.

– Det här slår hårt mot flera flygplatser i Europa. Men i Sverige har vi mindre passagerare per år än andra länder. Vi hoppas att man lyssnar på oss och att man gör undantag för flygplatser med upp till ett visst antal passagerare per år.

Kommunstyrelsens ordförande i Linköping, Paul Lindvall (M), anser att diskussionen kommit snett:

Ordnar sig

– Det är konstigt att det handlar om flygplatser och inte om annan infrastruktur, där det offentliga nästan alltid är med och finansierar.

Samtidigt tror han att det ordnar sig:

– Än så länge ligger det på en ganska teknisk och juridisk nivå, inte så politisk. Jag har svårt att tro att Sveriges regering kan gå med på att låta en så viktig del av infrastrukturen gå förlorad. Det är också något som regionerna borde få bestämma om, säger Paul Lindvall.

Miljöpartiet avviker

Kommunen satsar cirka 36 miljoner kronor per år i flygplatsen. Det anses befogat eftersom det gynnar både näringslivet och invånarna. Det råder en bred majoritet för satsningen. Bara Miljöpartiet argumenterar för att låta marknadsekonomi råda. MP anser att flyget inte är klimat- och miljövänligt och att det inte ska subventioneras. I skrivelsen från SKL bifogas en reservation från MP där man vill att undantagen villkoras, och att subventioner bara ska tillåtas om effektiva och klimatvänliga alternativ saknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om