Robert Daging: De har inte gjort det de ska

Bakom en låst järngrind döljer sig företaget Selektive AB. I lokalen finns Robert Daging - den som pekas ut som personalansvarig i bolaget Telefonsupporten AB.- Ni är inte välkomna. Jag pratar i telefon, hälsar Robert Daging genom en bekant som öppnar dörren.

Robert Daging, löneansvarig i telemarketingbolaget Telefonsupporten, vill till en början inte diskutera de före detta anställdas lönekrav.

Robert Daging, löneansvarig i telemarketingbolaget Telefonsupporten, vill till en början inte diskutera de före detta anställdas lönekrav.

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING2009-09-16 10:15

Robert Daging är 31 år, har jobbat inom restaurangbranschen och med telemarketing i många år. Han sitter med i åtta bolag och samarbetar i två av dem med 29-årige Ala Hashim Hassan, 29 år, den man som står som delägare av Telefonsupporten i Uppsala AB.

Telefonsupporten finns registrerad på den adress i Linköping där Robert Daging bor. Där är även Ala Hashim Hassan folkbokförd.

Robert Daging vill till en början inte alls prata när vi knackar på i företaget Selektives lokaler vid Gränden Duvan. Ett bolag som drivs tillsammans av Daging och Hassan.

Jag har några frågor. Kan vi prata?

- Kan jag få prata färdigt i telefon? Vänta utanför. Kan du gå ut ur lokalen tack?

Dörren stängs. Några minuter senare öppnar Robert Dagings bekant igen och säger att bara reportern, inte fotografen, får komma in.

Robert, kom hit får jag prata med dig.

- Du kan komma in utan kamera, ropar Robert Daging tillbaka inifrån lokalerna.

Varför vill du inte ställa upp framför kameran?

- Jag vill veta vad ni vill först.

Få svar på varför ni inte betalat ut full lön till anställda som jobbat åt er under sommaren. Om du inte har något att dölja är det väl inga problem att prata framför tv-kameran, eller?

- Fattar du dåligt, eller?

Nej, men du verkar inte seriös.

- Du kan lägga ned din jävla sensationsjournalistik, ropar Robert Daging.

Jag går in utan kamerakollegor. Robert Daging beordrar mig att stänga av mikrofonen och plocka ur batterierna. Därefter säger han att han inte har något med Telefonsupporten att göra.

Men du utpekas som personalansvarig. Då kan du väl svara på frågor om deras lön, eller?

- Jo, precis, men jag äger inte företaget. De personer du pratar om ska enligt deras anställningsavtal inte ha någon lön. Det finns skriftligt på det. De har inte gjort det de ska på arbetstid.

Men ändå har ni betalt ut viss lön till dem, varför det?

- Det finns de som fått lön och de som inte fått, så är det.

Fackförbundet Unionen liknar avtalet vid ett slavkontrakt. Hur ser du på det?

- De får tycka det. Jobbar du på McDonalds kan du inte fika med kompisarna halva arbetstiden. Vi ställer ett enkelt krav: sälj så här många avtal, alternativt var inloggad så här länge i dialern. Vi pratar effektiv arbetstid.

De personer vi pratat med hävdar att de jobbat mer än de fått betalt för. Ljuger de?

- Eftersom jag nu inte vet vilka de är kan jag inte bemöta det. Och det är inte ens mitt företag, säger Robert Daging.

Men var vi kan nå Ala Hashim Hassan vill Robert Daging inte uppge. Till slut säger han att kollegan Hassan är på semester i Barcelona.

Men något telefonnummer lämnar han inte ut, bara en mejladress.

- Han har ett kontantkort och det funkar inte i Spanien fattar du väl, säger Robert Daging och anser att intervjun är slut.

Han avslutar med att säga:

- Ja, det är ju tråkigt att några inte är nöjda med sin lön.

FOTNOT: Några dagar senare får Corren kontakt via mejl med Ala Hashim Hassan i Spanien. Han vill inte bli intervjuad i telefon, utan svarar bara på frågor via mejl. Han skriver att han är förvånad att anställda inte fått ut lön och att det "har skett ett misstag". På frågan varför hans bolag inte slutit kollektivavtal med facket om avtalsenliga löner svarar han. "Har inte funnits anledning till det".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om