Roboten hjälper Christer att gå igen

Christer Johansson från Norrköping är förlamad i benen. Men i dag ställer han sig upp och går. Han är en av de patienter som får testa det nya robotskelettet på US.

Framåt. Christer Johansson går med beslutsamma steg längs korridoren. Mikael Lundgren, Anna-Karin Hansson och framförallt robotskelettet Ekso hjälper honom.

Framåt. Christer Johansson går med beslutsamma steg längs korridoren. Mikael Lundgren, Anna-Karin Hansson och framförallt robotskelettet Ekso hjälper honom.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-12-13 09:00

Christer Johansson opererade i våras bort en tumör i ryggen. Nerverna skadades och sedan dess har Christer varit förlamad i underkroppen. Nu får han hjälp att spänna på sig robotskelettet, som går under namnet Ekso. Han reser sig ­– och så går han i väg längs sjukhuskorridoren. Rakt fram, 50 meter. Två sjukgymnaster är med och stöttar så att det inte händer en olycka.

­ – Det är häftigt och kul att komma upp och röra på sig igen. Och att kunna se folk i ögonen, på samma nivå, säger Christer.

Roboten på US är nummer två i landet; den andra finns i Uppsala. Den kostade drygt en miljon kronor, köptes in med pengar från olika stiftelser och ska nu ingå i ett forskningsprojekt. Fyra ryggmärgsskadade patienter på US är med tillsammans med ett 50-tal andra i Europa och USA.

– Vi tror att Ekso kan ge många positiva effekter, men vi behöver studera detta ordentligt för att få mer belägg, säger Wolfram Antepohl, verksamhetschef på Rehabiliteringsmedicinska kliniken.

Två patientgrupper kan få användning av Ekso. Dels är det de som, i likhet med Christer Johansson, är förlamade i benen. Att få komma upprätt och röra sig kan få i gång cirkulationen, minska smärta och muskelkramper, förbättra funktionen i blåsa och tarm samt stärka benstommen.

Den andra gruppen är patienter som drabbats av stroke, hjärnskada eller ryggmärgsskada men som ändå har kvar en viss gångfunktion.

– De kan snabbare få tillbaka sin förmåga att gå. Med Ekso blir det ett bättre, mer naturligt gångmönster än om man går i en barr, säger Wolfram Antepohl.

För den som ska använda Ekso krävs en viss armstyrka. Med hjälp av att förflytta sin tyngd aktiverar man roboten som har batteridrivna motorer vid höft och knäled.

Tillverkaren, EksoBionics, hoppas att inom några år kunna få fram ett robotskelett för hemmabruk. Då krävs att säkerheten förbättras så att brukaren inte behöver ha en stödperson som hjälper till. Och så måste priset ner.

­– Som jämförelse kostar en avancerad rullstol, som är rätt vanlig i dag, runt 50 000 kronor och en eldriven 100 000, säger Wolfram Antepohl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om