Rosthögarna kvar i naturen

Det finns fortfarande många skrotbilar uppställda i naturen och på privat mark efter att kampanjen mot bilvrak avslutats i Östergötland.

LINKÖPING2004-03-26 06:50

Målsättningen att skrota 6 000 bilar i länet under drygt ett år blev mer eller mindre en flopp. Stiftelsen Håll Sverige Rent, som tog över kommunernas skrotbilshantering, fick in mindre än hälften av det uppsatta målet, eller 2 786 fordon.

- Det skrotades något fler bilar än normalt, men det är ingen markant ökning. Vi hade räknat med att få in fler bilvrak, säger Mårten Adolfsson på Begagnade Bildelar i Linköping.

Skrotningsavgift

Under kampanjen kunde man skrota fordonet kostnadsfritt, en morot som tydligen inte sporrade bilägare att göra sig av med vraken.

I dag får bilägaren betala för att skrota bilen, eftersom skrotningsavgiften i exempelvis Linköping ligger på 2 000 kronor, och premien är högst 1 700 kronor, beroende på bilens ålder.

- Det finns de som inte bryr sig, och kan leva med att rosthögen står ute i naturen. Sedan finns ägare som vill behålla bilarna för att kunna ta reservdelar. Kampanjen har framför allt gynnat justa bil-ägare, som under perioden anmält sina skrotbilar för avhämtning.

Efter kampanjen, under februari och mars, har antalet anmälda skrotbilar minskat något jämfört med en "normal period". Men det är inte mycket.

Något färre bilar

- Det kanske är ett tiotal färre skrotbilar som hanterats. Mer är det inte, säger Mårten Adolfsson.

Han anser att Linköping redan före kampanjen var aktiv, och tog hand om många skrotbilar på kommunal och privat mark. Därför har skillnaden inte blivit så stor.

Stiftelsen Håll Sverige Rent vill nu göra en ny kampanj i Östergötland med start troligen i början av nästa år. Men den här gången blir det hårdare tag mot bilägare som dumpar sina skrotbilar i skog och mark. Bilägarna kommer att anmälas till åklagare och åtalas för miljöfarligt avfall.

- Men det är alltid svårt att bevisa om det föreligger ett miljöbrott eller inte. Det här verkar mer vara en form av skrämselpropaganda, anser Mårten Adolfsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!