På fredagen fick testingenjören Oscar Björfeldt äran att släppa den symboliska pingisbollen på Ruag Space, den som är markerad med siffran 600. Han höll också ett föredrag om arbetet vid uppskjutningen med en italiensk Vega-raket i Franska Guayana.
Hur känns det?
– Det är första gången så det är klart lite speciellt. Det är också kul att få berätta om vad vi har gjort för alla på företaget som inte kunde vara där, säger Oscar Björfeldt, som är utbildad maskiningenjör vid Linköpings universitet och som kom till Ruag för cirka ett år sedan.
Uppskjutningen var lite speciell eftersom bärraketen hade med sig hela fyra mindre (kylskåpsstora) satelliter som lades i en bana på relativt låg höjd. Cirka 500 kilometer över Jorden. Kunden är ingen mindre än internet-giganten Google och syftet är datainsamling.
– Det är en mycket kapitalstark ägare som nu visar ett tydligt exempel på hur rymden blir en allt större del av vår vardag, säger Jörgen Remmelg, platschef på Ruag Space.
Företaget har viss växtvärk efter flera storordrar, och bygger nu både ut och nyanställer. Just nu är man cirka 100 anställda i Linköping. Men två nya ordrar till bland annat Galileo-projektet (ett europeiskt GPS-system) på sammanlagt 60 miljoner kronor har fått ledningen att öka anställningstakten.
– Vi behöver 25 personer till, och räknar med att ta in tio personer under hösten. Det är vad vi klarar av att nyintroducera, säger Jörgen Remmelg.
... som för övrigt är nominerad till Årets ledare vid Näringslivsgalan i Linköpings Konsert & kongress på fredagen.
– Det är verkligen roligt att man uppmärksammar oss. Jag är väldigt glad för det, säger Jörgen Remmelg.