Ryamattan är tillbaka

Ryamattan är modern igen. För ett fint gammalt exemplar kan du få betala flera tusen.Eller varför inte knyta en själv? Corren följde med på pyssel à la sextiotal på länsmuseet.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-07-12 00:00

"There is a house...", ljuder det från ett hörn. The Animals gamla hit "The rising sun" liksom smyger sig in i den stora salen.

Väggen är en färgchock. Ryamattor i grönt, blått, rött och gult hänger ända upp i taket i salen.

Utlånade

Samlaren Torbjörn Boström har lånat ut sina 70 mattor till länsmuseet över sommaren.

- Utställningen är verkligen jättefin. Det är mycket nostalgi. Mattorna tillhör ju den tiden då jag själv satte bo, säger Kerstin Tuvlind, en av besökarna.

Guiden Maria Linderström pekar på en ryakudde och berättar att det ofta var män som sysslade med att knyta rya.

Pappa knöt

Det stämmer bra, enligt Kerstin Tuvlind, som minns hur hennes pappa brukade sitta och knyta.

- Det var ett slags manligt handarbete. Min pappa var väldigt intresserad. Han reste mycket och brukade ta med sig det och knyta lite på hotellrummen, säger hon.

Mattorna som hänger i utställningen är dock knutna på fabrik. De kommer från Wahlbecks fabriker i Linköping och är komponerade av Marianne Richter.

Sin inspiration tog hon ofta från naturen vilket syns tydligt i de grafiska mönstren. Mattorna är tillverkade på 50- och 60-talet.

Välkända namn

Många har välkända namn från länet: Kolmården, Klockrike, Stångebro och Sturefors.

Men det var inte textilkonstnärinnans egen förtjänst, berättar Maria Linderström.

- Namnen kom till enbart för att de skulle sälja bra här i Östergötland. Det var fabriken som hittade på det, säger hon.

Mattornas popularitet hängde samman med byggena av miljonprogrammen på 60-talet. Många nya bostäder behövde många nya mattor. Sedan slängdes de ut när heltäckningsmattan invaderade våra hem. Men nu är de tillbaka igen.

Ryamattan har, precis som heltäckningsmattan, ofta omtalats som en smutssamlare.

Bakteriehärd

- Äsch, det är bara att skaka den ofta. Det går också bra att lägga den i frysen så försvinner bakterierna. Eller så kan ni se det så här: ni har ju er bakteriehärd samlad i alla fall, skrattar Maria Linderfors.

En stor skiss över hur mattan ska se ut har ritats upp på en tavla. Skissen är fylld med små, små rutor. Varje ruta motsvarar ett nedslag, en ryaknut. 44 000 nedslag krävs för att göra en kvadratmeter tätt knuten ryamatta.

För hand

- Då är man ju glad att man inte gör det för hand, skrattar Maria Linderström och tillägger snabbt:

- Som ni ska göra nu!

Gruppen ska nämligen upp på taket - och skapa. En buffé med material har dukats upp på ett bord i solskenet. Alla ska få knyta om inte en ryamatta så åtminstone ett litet armband.

Emelie Wärbo tar tag i träramen och lindar varp runt med van hand. Hon utbildar sig till syslöjdslärare och kan följaktligen det här med trådar, varp och garn. Men just ryaknutar har hon aldrig testat på.

- Jag tyckte att det verkade lite roligt eftersom jag gillar handarbete. Jag hade lite förutfattade meningar om ryamattor innan jag kom hit. Nu kanske jag skulle slå till om jag hittade en begagnad på loppis, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om