– Vi vill att det här ska vara en portal för utveckling, inte bara det klassiska “kom hit och häng”, säger Ali Bou-zeid, styrelseledamot och ekonomi- och juridikansvarig i föreningen Rydshuset.
Dan Lundin, som är kommunens verksamhetsansvarige, har själv växt upp och gått i skolan i Ryd. Sedan åtta år tillbaka jobbar han som fritidsledare i området.
– Det här huset är ett samarbete mellan Stångåstaden, Linköpings kommun och Föreningen Rydshuset, på ett underbart initiativ av ungdomarna. Jag blir stolt över att de tar ett så stort ansvar för sig själva, sin omgivning och området.
Teoretiska cirklar i körkortsteori, grundläggande ekonomi- och finansutbildning samt läxhjälp kommer att varvas med fysiska cirklar i bland annat thaiboxning, dans och hantverk. De flesta cirklarna hålls av styrelsemedlemmarna själva.
– De som verkligen visar fram fötterna här och vill bidra till att Ryd blir ett bättre samhälle kommer föreningen hjälpa till ett första steg in i näringslivet, vi kan exempelvis erbjuda tjänster hos McDonalds som är en av våra samarbetspartners, säger Ali Bou-Zeid.
Vad som skiljer det här initiativet från andra som gjorts tidigare, menar han är att alla i styrelsen för föreningen Rydshuset bor i Ryd och har en liknande bakgrund.
– Vi förstår och kan förändra på ett bättre sätt. När personer som inte bor här, haft den här bakgrunden eller känner personer i området tagit initiativ till saker har inget hänt.
Hade ni behövt Rydshuset när ni var yngre?
– Ja, absolut. När vi var i 16-årsåldern blev vi lovade en fritidsgård för oss äldre, vi blev ju utestängda från fritidsgården när vi inte längre gick på högstadiet och var för unga för att gå på krogen. De lovorden har man hört länge, men det har aldrig hänt något. Det skapar ju ett missnöje. Istället för att utvecklas, börjar man avvecklas. Börjar förstöra, istället för att bygga. Den utvecklingen måste vi stoppa, säger Yousef Gorgis, ordförande i föreningen Rydshuset.
Ali Bou-Zeid fortsätter:
– I Ryd har det förekommit skottlossningar, stölder, inbrott, klotter - så ser verkligheten ut och det är den verkligheten vi vill ändra på. De som har behov av att komma hit är de som inte alltid haft en klar målbild över vad de vill göra med sitt liv. Vi vill hjälpa dem skapa en målbild och hjälpa dem nå sina mål.
Styrelsens medlemmar antingen pluggar, jobbar eller kombinerar de två.
– Vi har haft tur i livet. Därför är det viktigt att ge tillbaka, för att inte glömma var vi kommer ifrån. Ingen av oss har tänkt bo här resten av livet, men vi gör det här för att lära kommande generationer ta ansvar, etik, moral och disciplin, säger Yousef Gorgis.
Under veckan kommer även två tjejer rekryteras in i styrelsen som hittills bara bestått av killar.
– Här får ingen diskriminering förekomma, varken av sexuell läggning, kön eller etnicitet och vi kommer vara partipolitiskt obundna. Vi vill välkomna alla, säger Idris Qaderi, projektansvarig och ansvarig för företags- och kundrelationer.