Miljöpartiet har tidigare lagt förslag om att utveckla det man kallar välfärdstjänster inom kommunen, gärna tillsammans med den idéburna sektorn. Det säger miljöpartiets språkrör i Linköping Nils Hillerbrand och även vice ordförande i Leanlink.
Han menar att partiet hela tiden varit starkt kritiska mot upphandlingar, även om partiets fokus riktats mot äldreomsorg.
– Upphandlingar har sitt pris och vi har sagt att vi vill att kommunen ska utreda alternativa välfärdsmodeller, säger han.
Socialdemokraterna tar inte lika stort avstånd från upphandlingar, men menar att minst hälften av kommunala verksamheter också ska drivas av kommunen.
– Vi vill snarare att upphandlad verksamhet ska vara ett komplement till den kommunala, säger kommunalrådet Eva Lind (S).
Eftersom kommunen har det slutgiltiga ansvaret för att välfärdstjänster utförs, är det viktigt att kommunen också har merparten av verksamheten så att kompetens, kvalitetet och kapacitet behålls, anser socialdemokraterna.
Båda partierna vill se ökat fokus på att kontrollera att avtalen följs och att kvaliteten är den utlovade.
Ett av argumenten för att upphandla omsorg är att man få en mera utvecklad verksamhet och att varianterna blir fler att välja på.
Men Nils Hillerbrand kan inte se att det finns några belägg för det.
– Vi har begärt att kommunen ser över om det verkligen blivit ökad kvalitet i verksamheterna eller om personalen fått det bättre, men något svar på detta har jag inte sett, säger han.
Socialdemokraterna har varit i majoritet under en stor del av de år som välfärdstjänster har upphandlats i Linköping. Men Eva Lind håller inte med om att man nu bytt fot.
– Jag vill faktiskt hävda att det skett en förändring sedan 2007. Då bestämdes att man skulle upphandla allt. Det gjordes inte tidigare, säger hon.
Hon menar att upphandlingarna på tidigt 90-tal – även om hon själv inte var med då – berodde på att man ville få koll på kostnader och göra uppdraget tydligt.
– Men i dag tycker jag att vi hela tiden måste fråga oss
vilket skälet är till att vi väljer att upphandla, säger hon.
Är det alltid så att kommunen sköter allting bäst?
– Det man har sett om man ska läsa forskning är att kvaliteten i omsorgen inte har blivit sämre, men den har å andra sidan inte heller blivit bättre, säger Eva Lind.
Nils Hillerbrand å sin sida tror att upphandlingar, där vinstintresset är det centrala, faktiskt undergräver kvaliteten. Han kallar det ett systemfel.
– Eftersom allt handlar om att jaga kostnader betyder det i praktiken färre händer och fötter i verksamheten, eftersom det är personalen som kostar.