Sedan den 1 augusti har Eskilstuna som första kommun i landet infört ett krav på att den som vill tigga på stadens gator behöver ansöka om ett tillstånd. I Katrineholm införde man samma datum ett tiggeriförbud på vissa platser i centrumkärnan. Nu vill den styrande majoriteten i Norrköping införa ett tiggeritillstånd, men samtidigt avvakta vilken effekt det har gett i Eskilstuna.
Tiggeridebatten väcker känslor. I vintras debatterades frågan om att införa tiggeriförbud i Linköping i fullmäktige. Det blev stundtals en hetsig debatt, men då var enigheten – SD borträknat – stor. Inget parti ville se ett förbud.
Mera oklart är det dock om partiet ska kunna gå samma väg som Norrköping. Den frågan har ännu inte diskuterats i Linköping, enligt Niklas Borg.
– Vi har vare sig i Alliansen eller i Moderaterna haft uppe den frågan, men i våras svarade vi SD att det inte är aktuellt med ett tiggeriförbud, säger han.
Men han tror att diskussionen gällande ett tiggeritillstånd lär ta fart, även i Linköping framöver.
– Eftersom det diskuteras i Norrköping kommer den diskussionen hit också och därefter får vi lämna ett besked om hur vi ställer oss till det, säger Niklas Borg och fortsätter:
– Ingen av oss i Alliansen tycker att det är ett bra sätt att försörja sig på, men ett förbud löser inte grundproblematiken. Det vi i sådana fall behöver diskutera är om det tillför någonting med ett tiggeritillstånd för att skapa ordning och reda i Linköping. Det kan också vara intressant att ta in lärdomar från andra kommuner som har infört det, säger han.
Kristina Edlund (S), gruppledare för Socialdemokraterna, säger att det är viktigt att se att problemet med tiggeri har flera dimensioner.
– Jag anser, liksom många partivänner i andra kommuner, att det här är ett problem vi måste komma tillrätta med. Det är ett problem att människor tigger, det är också ett problem att vi inte vet vilka som befinner sig i kommunen. Vi tittar nu på olika lösningar som skulle kunna vara aktuella i vår kommun, och då tittar vi bland annat på Eskilstuna och Norrköping.
Oppositionen i form av SD, MP och V, säger alla nej till förslagen och de steg som Eskilstuna och Katrineholm tagit och som Norrköping är på väg att ta. Men argumenten skiljer sig.
– Att kräva tillstånd eller ges möjlighet att bara tigga på vissa platser ser vi som att ge företeelsen legitimitet. Vi vill att tiggeri helt ska förbjudas, säger Klas Ahlberg, avgående gruppledare för Sverigedemokraterna i Linköping.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger också nej. Men av andra skäl än SD.
– Miljöpartiet tycker inte att det är en bra idé. Det handlar bara om att försvåra för tiggarna och de är redan en utsatt grupp när de är här, säger Rebecka Hovenberg, partiets gruppledare.
För partiet är ett totalt förbud uteslutet.
– Det är så klart inte bra att människor tvingas tigga. Men att gömma undan det är inte heller en bra idé. Ett förbud riskerar snarare att förvärra för de här individerna eftersom många kan tvingas in i olaglig verksamhet, säger Rebecka Hovenberg (MP).
Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet säger att hon är förvånad över att ett socialdemokratiskt styre nu har gett sig in i att straffbelägga fattigdom.
– Att man tror att man har något att vinna på att skuldbelägga fattiga människor istället för att vilja hjälpa och göra något positivt, det tycker vi är märkligt.