Varje höst kommer rapporter om elever som inte dyker upp när skolorna börjar. I Linköping saknades i år 16 grundskoleelever vid terminsstarten.
–Vi vet att problemet med uppfostringsresor, där barn och unga skickas utomlands mot sin vilja, finns i Linköping. Vi fick rapporter från rektorer om det så sent som förra året, säger Elias Aguirre, socialdemokratiskt kommunalråd i Linköping, som i sin roll som skolpolitiker har mött hinder när det gäller att försöka förhindra att barn försvinner.
– När vi vill följa upp vad som hänt stoppas vi av sekretesskäl.
Tillsammans med partikollegan Eva Lindh, östgötsk riksdagsledamot, har Aguirre författat en motion till riksdagen om en lagändring som ska göra det möjligt att följa upp alla orosanmälningar kring enskilda elever.
– Det kan komma in anmälningar från flera håll om samma barn. De kan vara "lite luddiga" och inte ses så allvarliga att en utredning påbörjas. Dessa orosanmälningar får med nuvarande lagstiftning bara förvaras kronologiskt och gör det svårt för skola och socialtjänsten att få en samlad bild av ett barns situation, säger Eva Lindh.
Lindh och Aguirre anser att barnets bästa här är viktigare än frågan om personlig integritet.
– Vi vet inte hur många av de 16 elever som nu saknas i Linköping som har skickats på uppfostringsresor eller saknas av andra skäl. Men det är inget skäl till att inte ta det här på fullt allvar. Ett drabbat barn är ett för mycket, säger Lindh.