Så avslöjas den farliga gasen

En dosa i din bostad avslöjar den farliga gasen.

Trygghet. Dosan registrerar den osynliga och luktfria radongasen.

Trygghet. Dosan registrerar den osynliga och luktfria radongasen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-10-17 15:00

Om några veckor flyttar invånarna in i de renoverade lägenheterna i Johannelund. I vinter kommer hyresvärden Ab Stångåstaden att placera ut små svarta dosor i en del av lägenheterna. Dosorna kommer att ge information om radonhalterna i fastigheterna.

Radon är en förrädisk gas. Den varken syns eller luktar men är mycket farlig om halterna är för höga. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att radon i bostäder orsakar femhundra lungcancerfall årligen. Om man dessutom röker ökar risken att få lungcancer.

Hus som ligger i områden med höga halter av markradon eller är byggda i blåbetong, ett material som användes under 1929-1975, bör granskas. Rätta tiden är mellan oktober och april. Är du villaägare och vill radonmäta ditt hus ska du kontakta något av de företag som Linköping samarbetar med.

På kommunens webbsidor hittar du en karta över redan genomförda mätningar där du kan se radonnivåerna i enskilda fastigheter. Däremot har man inte velat lägga ut en karta över radonrika eller radonfria områden.

– Vi vill inte peka ut vissa områden eftersom radonhalterna kan variera lokalt, säger Anneli Hammarström, gruppchef på miljökontoret.

För villaägare är mätningen inte obligatorisk men i flerbostadshus måste radonmätning utföras. Bostadsbolaget Stångåstaden har 18 500 bostäder i Linköping. Radonmätningen utförs årligen och hittills har drygt 7800 bostäder granskats.

– Vi mäter inte varje lägenhet. Enligt reglerna ska alla lägenheter i markplanet kollas men högre upp endast ett visst antal, säger Lars-Göran Wirsén, chef för fastighetsförädling i Stångåstaden.

I mätningarna har man stött på för höga halter av främst markradon men även radon från blåbetong. Det är ganska enkelt att minska på gasen men saneringen kostar en del. Om radongasen kommer från marken ska man täta sprickor och andra otätheter i husets grundkonstruktion. Man kan installera en radonsugare, en fläkt som suger luft direkt under huset genom bottenplattan. Det är också viktigt att bostädernas ventilation sköts korrekt så att de inte stängs och har rätt luftväxling. Från Länsstyrelsen kan man ansöka om bidrag för radonsanering.

– För Stångåstaden har radonmätningarna hittills kostat flera miljoner. Vi bestämde oss tidigt för mätningar eftersom vi vill ha kontroll och för att folk ska känna sig trygga.

I dag känner folk till riskerna med radon och i samband med köp och försäljning av hus vill man veta om det finns radon i huset. Vill man ha en snabb mätning kan man beställa en tiodagars mätning, men då är resultaten enbart riktgivande.

Radon

Är en osynlig och luktfri gas som förekommer naturligt i marken överallt i Sverige.

Radon orsakar omkring 500 lungcancerfall årligen.

Bara genom att mäta får du veta om din bostad har radon och hur mycket.

Radonhalten får inte överstiga 200 Bq/kubikmeter.

Länsstyrelsen kan betala ut bidrag för radonsanering.

Mätningen görs med mätdosor mellan den 1 oktober och 30 april. Mätningen ska pågå i tre månader.

En karta över genomförda radonmätningar hittar du på Linköping kommuns webbsidor.

Källa: Boverket, Linköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om