Det betyder att den nya skolan i Askeby är byggd på ett helt annat sätt än gamla landsbygdsskolor. Två klassrum samsas i ett "hemvist" med ett antal grupprum, ett kök och ett kapprum, och det finns fem sådan hemvist i skolan.
Lokalerna kan användas flexibelt och fungera som både skola och fritids.
– Den gamla byskolan var inte anpassad till dagens arbetssätt, säger Cecilia Arkhed på Lejonfastigheter. Nu satsar vi på att bygga funktionella lokaler och en bra utemiljö.
Mer mark köptes till och när den gamla skolan revs skapades en ny infart och plats för bussanslutning. Ett stycke bort ligger gymnastiksalen och slöjdlokalerna.
Redan före jul kommer barnen från Örtomta fritids att flytta in, och när vårterminen startar är också Askebybarnen på plats. Det finns utrymme för 250 elever från årkurs 1 till 6, och förutom deras klassrum och grupprum inryms skolbibliotek, tillagningskök och skolexpedition.
Matsalen ligger mitt i huset och tanken är att den ska kunna fungera som en samlingssal med tillhörande pentry att hyra också efter skoltid.
När den gamla skolan skulle rivas hördes en del protester.
– Många ifrågasatte om den gamla miljön vid kyrkan skulle tåla förändringarna, säger Ann de Jonge, vd för Lejonfastigheter.
– Det var en lång process innan detaljplanen blev klar. Men sedan spaden sattes i jorden har vi bara hört positiva synpunkter.
Det ska byggas lika bra skolor på landsbygden som inne i stan, säger Cecilia Arkhed.
– Här ska vi satsa.