Första mars ska alla Sveriges kommuner ta ett gemensamt ansvar för nyanlända – alltså människor som fått asyl – och deras etablering i samhället och på arbetsmarknaden. Hela syftet med lagen är att ingen kommun längre ska kunna dra sig undan det ansvaret. För Linköpings del handlar det om 392 personer som anvisas hit. Det vill säga, kommunen har ett direkt ansvar för att se till att de ska ha någonstans att bo så att deras etablering hos Arbetsförmedlingen kan börja så snart som möjligt.
I den här siffran ingår inte ensamkommande flyktingbarn. Där redovisade Migrationsverket redan före jul de framräknade fördelningstalen. Linköpings kommun ska – som Corren tidigare berättat – ta emot 536 ensamkommande barn.
– Siffrorna är svåra och säger egentligen inte så mycket om hur många som faktiskt kommer totalt, säger säger landshövding Elisabeth Nilsson. Enligt beräkningar från Arbetsförmedlingen är det ungefär dubbelt så många som väljer att skaffa bostad på egen hand. Vart personerna väljer att flytta är svårt att planera för. I områden med svår bostadsbrist ökar istället trångboddheten. Linköpings kommun räknar med att det under 2016 kan komma 670 så kallade självbosättande till kommunen.
– Det vi vet är att många väljer att bosätta sig i kommuner som redan tidigare har tagit emot många nyanlända, säger landshövding Elisabeth Nilsson.
Fördelningen som länsstyrelsen nu redovisar är dock inte huggen i sten.
– Att fördela rättvist är svårt. Under våren kommer vi att se över om vi behöver göra en ny fördelning mellan länets kommuner, säger Elisabeth Nilsson.