Tillsammans med kollegan Johannes Knutsson har Stefan Holgersson, forskare vid Linköpings universitet och polis, undersökt hur polisen bekämpar narkotika i ett av Stockholms polisdistrikt. Deras slutsats är uppseendeväckande.
- Statistiken har gått överstyr. Man pressas att göra på ett annat sätt än det är tänkt och det blir en sämre verksamhet, säger Stefan Holgersson.
Han kallar det för "pinnjakt" och syftar på de kvantitativa mål som polisen på många håll arbetar efter. Ett exempel från rapporten är när en privatperson hittar 32 cannabisplantor i skogen. Först kodas brottet som framställan av narkotika, men dagen efter kodas det dessutom som 32 fall av överlåtelse. På så sätt har polisen upptäckt 33 narkotikabrott i stället för ett, menar forskaren.
- Man mäter måluppfyllelser på ett sätt som är olämpligt, säger Stefan Holgersson.
Pinne i statistikenEtt annat exempel från rapporten är när polisen misstänker en person för narkotikabrott, som sedan visar sig vara oskyldig. Ändå kodas brottet som överlåtelse och polisen får en "pinne" till i statistiken.
- I kodlistan står att bara styrkta överlåtelser ska registreras, säger Stefan Holgersson.
I ett annat fall har en person gripits för narkotikainnehav, men enligt anmälan har tre överlåtelsebrott begåtts. Förklaringen är att ytterligare två personer har råkat stått brevid när mannen greps.
Enligt Stefan Holgersson är det flera poliser som har hört av sig efter att rapporten släppts och talat om hur viktigt det är att problemet blir belyst.
- Men uppifrån har de inte varit riktigt lika glada. Det är konstigt för de borde vara tacksamma att man hittar ett problem och rättar till det, säger Stefan Holgersson.
Rapporten heter "Polisens arbete mot narkotika" och finns att läsa på polisens hemsida.