Vintern har varit full av larm om campylobacter. I år har runt 150 svenskar drabbats varje vecka, under en årstid när siffran normalt ligger runt 25. De flesta har smittats av färsk, svensk kyckling.
Larmen fick miljökontorets inspektörer i Linköping att kontrollera hur stadens restauranger sköter sin kycklinghantering. 17 av 18 kontrollerade krogar fick godkänt. Den 18:e förvarade färsk kyckling alltför nära beredningen, men felet var inte allvarligare än att det resulterade i tillsägelse och omkontroll.
– Resultatet är klart över förväntan. Restaurangbranschen har bra kontroll på det här, kommenterar bygg- och miljönämndens ordförande Gunnar Gustafsson (MP).
En campylobacterinfektion kan ge besvärliga diarréer, magsmärtor, illamående och feber och kräver inte sällan sjukhusvård. En ganska vanlig komplikation är ledbesvär.
Hemma i det egna köket gäller de här råden: Servera kycklingkött väl genomstekt. Använd alltid rena redskap. Använd inte samma kniv och skärbräda till rått kött som till råa grönsaker. Tvätta händerna noga.
Fryst kyckling innehåller normalt färre bakterier än färsk.