Så kan Linköping bli en riktig eventstad

På bara några år har han skapat ett event som drar nära 10 000 personer varje sommar. NärCon-grundaren Samuel Anlér är nominerad till Årets visionär vid fredagens näringslivsgala i Linköpings konsert & kongress.

Cosplay och Närcon. Samuel Anlér har skapat ett event i Linköping som drar när 10 000 besökare varje sommar.

Cosplay och Närcon. Samuel Anlér har skapat ett event i Linköping som drar när 10 000 besökare varje sommar.

Foto: Robin Fornas

Linköping2016-09-28 13:00

– Helt fantastiskt! Jag ska bara njuta av festen på galan, säger han om nomineringen.

NärCon är alltså namnet på evenemanget dit tusentals människor reser för att bland annat tävla i att klä ut sig till sina favorit-superhjältar eller till sina bästa sagofigurer eller filmhjältar. Så kallad cosplay.

– Det är en subkultur. Man kan se eventet på bild eller film, men man förstår riktigt förrän man har varit där, säger Samuel Anlér.

Själv har han pausat sin utbildning i industriell ekonomi för att arbeta med NärCon på heltid. Det har vuxit från 270 besökare vid hans allra första event, till nära 10 000 besökare vid sommareventet – som arrangeras på universitetsområdet. Sedan är det vinter-NärCon som också drar flera tusen besökare.

– Och just nu arbetar vi med ett liknande event i Gävle.

Samuel Anlér har fullt upp. Och stora planer:

– Just nu är Linköping perfekt för det här arrangemanget. Men jag vill att det ska växa och att Linköping blir Nordens cosplay-huvudstad.

Han berättar att NärCon har fått mycket stöd från Linköpings universitet och Linköpings kommun. Men de båda organisationerna skiljer sig åt en smula.

– Vi behöver den typ av lokaler som område som finns på universitetet. I början var det svårare. Då fick jag gå till varje enhet. Den som ansvarade för lokalvården ville inte ha för mycket städning på sommaren och så vidare. Men nu har man en koordinator som kan fatta beslut. Och man anser att NärCon är bra för universitetet och att det kan locka studenter.

Och här kommer skillnaden.

– Linköpings kommun saknar en koordinator som har mandat att fatta beslut som står över allt annat för att något ska bli gjort. När jag behöver en idrottshall som förläggning så måste jag ansöka om det långt, långt i förväg. Här finns det mycket att göra. En koordinator är vad som behövs för att göra Linköping till Sveriges tredje eventstad!

Slutligen, hur ska du klä dig på näringslivsgalan?

– He, he. Nej du ..., det blir nog faktiskt en helt vanlig men fin kostym. Jag kommer nog att sticka ut ändå.

De nominerade är:

Årets visionär: Samuel Anlér/Närcon; Ulrika Unell/Ericsson; Mahziar Namedanian/Östgötasvamp.

Årets ledare: Karin Ljungmark Malmström/Identx; Mikael Kemi/Alcontrol; Jörgen Remmelg/Ruag.

Årets tillväxtföretag: PPAM Solkraft/Elin Molin och Andreas Molin; Maintrac/Tor Borrhed; Configura/Nicklas Dagersten, Cecilia Angbratt och Tobias Wester.

Årets gröna företag: Linköpings skogstjänst/Gabriel Danielsson; Åhmans traktorcentrum/Magnus Åhman och Leif Åhman; Boställets vedugnsbageri/Karin Lorin.

Årets mest engagerade företag: Baltazar Agro/Tilda Karlsson och Magnus Sandström - Öjeby gård; Axential Technologies/Dick Ollas; Javikan AB/Sofia Thunholm och Jessica Ericsson.

Årets samhällsutvecklare: Anton Juholt och Mohammed Mohammedian/Linköpingsandan; Lars Linebäck/Stadsmissionen; Marcus Ludvigsson/Coderdojo.

Årets näringslivsdiamant: Magnus Thorarensen/BRP Systems; Roshan Malalatunga/Scandic; Anh Cam/Shinnori.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!