Det handlar om 225 nya lokförare och cirka 300 timavlönade tågvärdar. Därefter räknar man med ytterligare 100 per år inom dessa områden de närmast påföljande åren. Redan i år rekryteras drygt 200 lokförare och tågvärdar på 17 orter i landet. De flesta rekryteras i storstäderna samt i Linköping, Karlstad, Västerås och Eskilstuna.
– Järnvägen är en framtidsbransch. Den ökande efterfrågan på tågresor gör att vi anställer ett stort antal lokförare och tågvärdar framöver, säger Madeleine Raukas,chef för division Trafik och Service på SJ.
Från Linköping utgår i dagsläget cirka 85 tågvärdar och ungefär lika många lokförare. I den första kampanjen med 500 medarbetare handlar det om 30 till Linköping.
– Vi utgår från behov och trafikplanering. Linköping är där vi anställer mest, efter Stockholm och Göteborg. Linköping ligger också strategiskt till med tanke på vägen ner till Malmö och upp till Gävle, via Arlanda, säger Karin Starkman-Ahlstedt, kommunikationsstrateg.
Tågresandet hos SJ har under de senaste fem åren ökat med drygt tio procent och väntas fortsätta uppåt. I kombination med ett generationsskifte inom lokförarkåren samt en naturlig personalomsättning bland timavlönade tågvärdar bidrar detta till ett stort behov av nyrekrytering av arbetskraft på SJ.
– Det gjordes stora rekryteringar på 1980-talet. Många av dem är fortfarande i tjänst, men många börjar också närma sig pension. Det är en förklaring, säger Tomas Berggren, från Seko i Linköping.
Den ökande efterfrågan på tågresor skapar nya arbetstillfällen i Sverige. Att allt fler reser med tåg bidrar även till ett stort rekryteringsbehov inom SJ.
– Vi behöver nya medarbetare i hela Sverige och vi ser gärna en ökad mångfald bland sökande, när det gäller kön, ålder och etnicitet, säger Madeleine Raukas.