Så ökade hon omsättningen

Det går bra för småföretagare i Östergötland. I år har de nått landets högsta genomsnittliga lönsamhet, enligt LRF Konsults nya rapport. "Det är viktigt att skapa ett bra varumärke", säger Per Lindqvist, vars sju småföretag har ökat omsättningen från noll till 110 miljoner kronor på fem år.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2018-10-08 15:00

Småföretagarna i Östergötland väntas nå en lönsamhet på 21,2 procent, vilket är en ökning med 3,7 procentenheter jämfört med förra året. Detta kan jämföras med rikssnittet som ligger på 17 procent eller med småföretagen i Stockholm vars lönsamhet väntas nå 13,8 procent. Konsultbranschen är den mest lönsamma branschen, medan handeln är den minst lönsamma.

– Det är inte så konstigt. Om man bara säljer tjänster slipper man höga lokalhyror viket kan ta knäcken på småföretag, ibland tycker jag synd om butiksägare, säger Helena Persdotter, som driver Susanna Design.

Hon designar en del av accessoarerna själv, mest mössor, medan hon ofta beställer halsdukar, sjalar, handskar, hattar och ponchos ur det befintliga utbudet från fabriker i Kina, Tyskland, Polen samt Italien som hon säljer vidare till mindre och mellanstora butikskedjor i Norge, Sverige och Finland.

Sedan Helena Persdotter tog över företaget 2012 har hon ökat omsättningen trots att största kunden gick i konkurs. Hennes väg till lönsamhet är att hålla nere lokalkostnader, hon hyr en lagom stor lagerlokal i Hackefors, och att satsa på bra kvalitet till låga priser. Valet av varor hon säljer är också tacksamt. Behovet av mössor, halsdukar och handskar är inte kopplat till någon trend även om trenderna också påverkar. Det här året har varit ett hattår och hon har sålt samtliga hattar hon haft i lager. Det har varit även ett baskerår, hon har bara några kvar och de mest eftertraktade färgerna är sålda. Men nya både baskar och hattar är redan på väg.

Hon tror stenhårt på småbutikernas återkomst även om kundernas förtjusning till stora köpcentrum inte avtar och näthandeln ökar.

– Sverige brukar följa trender i USA och där har man börjat återvända till småbutiker igen. Var och en måste bestämma vilka städer och stadskärnor vill man ha och bo i. Vill man ha en levande stadskärna då kan man inte handla allt på nätet eller i stora köpcentrum. Kommunerna har också ett stort ansvar, man måste underlätta parkeringsmöjligheter i city för att kunna ha levande stadskärnor, säger hon.

Per Lindqvist ser också ljust på framtiden för sina sju företag som alla har huvudkontor i Linköping. Han både startar nya företag och köper företag som måste byta ägare eller som de tidigare ägarna inte vill fortsätta driva.

EW Group, konsultföretaget inom miljö, teknik, rening och sortering, var hans första företag och det omsatte 78 miljoner kronor i fjol. Det sista är ett eventbolag som startade i mitten av året.

– Alla dessa företag ingår i en liten koncern. Det första startade 2012 och nu har vi ökat ömsättningen från noll till 110 miljoner kronor, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om