Så påverkar DU stadens byggande

Vill du slippa fler hus där du bor? Eller tvärtom, att det ska byggas mycket mer? Här är de bästa tipsen på hur du kan påverka de kommunala besluten.

Linköping. Staden växer snabbt – för snabbt och på fel ställen, tycker en del. Men det finns möjligheter att själv försöka påverka byggbesluten.

Linköping. Staden växer snabbt – för snabbt och på fel ställen, tycker en del. Men det finns möjligheter att själv försöka påverka byggbesluten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2017-04-02 09:30

Det kom ett mejl till redaktionen: "Hur går den demokratiska processen vid nybyggnation till? Var sjutton i processen ska vi som bor här och vill ha kvar våra fruktträd och pulkabackar göra vår röst hörd?".

Så låt oss försöka reda ut hur det funkar när besluten fattas om byggande i Linköping.

För det första: Det finns ingen risk att någon utan förvarning smäller upp ett stort hus på gräsmattan där du bor. Det krävs detaljplan (se faktaruta) och bygglov, en process som tar några år.

Men – det gäller att agera innan en detaljplan är klubbad. Att överklaga en beslutad detaljplan lyckas nästan aldrig, inte heller att överklaga ett bygglov som följer detaljplanen.

Innan en detaljplan antas går den alltid ut på så kallat samråd och det är framför allt då det gäller att haka på. Kommunen annonserar om detaljplanerna, vi reportrar skriver oftast en eller flera artiklar och det bjuds in till möten där alla får säga vad de tycker.

Problemet är att samrådsmötena sällan lockar särskilt många människor.

– På sistone har vi därför försökt få in synpunkter på andra sätt, via Facebook och genom att söka upp människor aktivt, berättar Elias Aguirre (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Handen på hjärtat, vill ni politiker att folk försöker påverka eller tycker ni att det bara känns krångligt?

– Det vill vi! Det ger oss möjlighet att fatta bättre beslut. Utan samråd skulle processen bli enklare, men resultatet sämre.

Lyssnar ni?

– Ja, jag tycker faktiskt att vi blivit ganska duktiga på att lysna och jämka ihop oss. Det finns många exempel på hur vi efter samråden ändrat på hur mycket som ska byggas och på hur höga husen får bli, till exempel.

Här är några tips på hur du ökar chansen att göra din röst hörd:

* Var snabb. Tidigt i processen är chansen att påverka som störst. Gå på samrådsmötena.

* Ta upp frågan via din förening – bostadsrättsförening, föräldraförening, idrottsförening. Det gör att din röst väger tyngre.

* Skriv insändare.

* Bjud in en politiker eller ansvarig tjänsteman till ett möte om vad som planeras i ditt område.

* Slå en signal. (Elias Aguirre: "Folk blir ofta förvånade över att vi svarar i telefon, men det gör vi. Vi är inte så svåråtkomliga som många tror".)

* Engagera dig själv politiskt.

Den som helt vill stoppa byggandet i Linköping, och låta staden förbli precis som den är, lär dock få svårt att få gehör. Den politiska enigheten om att bygga bostäder är stor.

– Att inte växa framstår inte som ett attraktivt alternativ. Dels har vi en rejäl bostadsbrist som påverkar oss alla på olika sätt. Dels kan det i många områden behövas fler boende för att upprätthålla eller förbättra servicen, säger Aguirre.

Linköping har i alla tider varit en stad i förändring, menar han.

– Går du runt i stan ser du att varje tid fått sätta sin prägel. Här finns hus från 1700-och 1800-tal likväl som från 1970-tal, och så måste det få vara även i fortsättningen, säger Elias Aguirre.

– Men det är inte konstigt att den här debatten dyker upp nu. Vi hade en stor expansion kring förra sekelskiftet, en på 1960-talet och så en nu. Det byggs på många ställen och folk blir oroliga. Men min erfarenhet är att det ofta är förändringen i sig som är jobbig. När det nya väl är på plats upplevs det oftast som ganska bra.

Fakta

Översiktsplan.

En översiktlig plan som bland annat styr vilka områden i kommunen som ska bevaras och vilka som kan bebyggas.

Linköpings översiktsplan är från 2010. En ny väntas tidigast under nästa mandatperiod och då blir det tillfälle att lämna synpunkter.

Linköping har också översiktsplaner för landsbygden och för Ljungsbro, Berg, Linghem, Vikingstad, Malmslätt, Sturefors, Ekängen, Sättuna, Bestorp och Brokind.

Översiktsplaner antas av kommunfullmäktige. En översiktsplan är inte juridiskt bindande och innehållet kan inte överklagas.

Detaljplan

Tas fram för en enskild fastighet, kvarter eller bostadsområde. Styr mer i detalj vad som får byggas och var. Linköpings kommun har flera hundra detaljplaner.

En detaljplan är juridiskt bindande. Den som söker ett bygglov som följer detaljplanen ska få det beviljat.

Detaljplaner beslutas av samhällsbyggnadsnämnden eller kommunfullmäktige. Kan överklagas av dem som berörs, till exempel fastighetsägare och grannar.

Andra planer

En kommun ska enligt plan- och bygglagen PBL ha översiktsplan och detaljplaner.

Linköpings kommun har också valt att ha några mellanting: fördjupad översiktsplan, planprogram och stadsbyggnadsprojekt.

Samråd

Alla kommuners planer går ut på samråd. Planen ställs ut och det hålls två öppna möten för att samla in synpunkter från medborgare och myndigheter.

Granskning

När synpunkterna från samrådet vägts in justeras förslaget och lämnas på granskning. Här finns ännu en chans att lämna synpunkter.

Bygglov

Tillstånd att bygga nytt, bygga om, bygga till eller ändra användningen. Det finns även rivningslov och marklov (för schaktnings- och grävarbeten).

Beslutas av bygg- och miljönämnden. Kan överklagas av berörda – Länsstyrelsen tar i snitt emot två sådana överklaganden varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om