Det är Region Östergötland som samordnar det största evenemanget från Östergötland i Almedalen, med det som kallas East Sweden arena på Visbystrand. Alla regionens kommuners intressen förs fram. Men arrangemanget finansieras tillsammans med Linköping, Norrköping, Östsvenska handelskammaren samt Linköpings universitet (deltar i cirka 50 programpunkter i år!). Även delar av näringslivet finns med, som exempelvis Saab och Sectra. Region Östergötland satsar cirka 800 000 kronor på arenan. Utöver det gör man en separat satsning på seminarier hos tidskrifterna Ny tekniks och Dagens medicins arenor, till en kostnad på 100 000 kronor vardera.
– Om vi är på samma arenor som våra målgrupper så når vi dem bättre, konstaterar Ulrika Ohlson, kommunikationsdirektör på Regionen och spindeln i nätet för East Sweden arena. – Hos Ny teknik är det seminarier kring visualisering och digital patologi som vi tillsammans med universitet och näringsliv är världsledande inom. Hos Dagens medicin handlar det om utmärkelsen Bästa sjukhusen där vi i sydöstra sjukvårdsregionen med landstinget i Kalmar, samt Östergötlands och Jönköpings regioner samlas kring ett seminarium, fortsätter hon.
Bakgrunden till det är att fem av landets bästa sjukhus – enligt Dagens medicins mätning, ligger just nu i sydöstra sjukvårdsregionen. Till seminarierna i East Sweden Arena har man lyckats knyta flera nationella politiker, bland annat infrastrukturminister Anna Johansson och kända personer som Sveriges astronaut Christer Fuglesang och artisten Niklas Strömstedt. Moderator är bland annat tidigare chefredaktören för tidningen Resumé, Motalafödde Claes de Faire
.
Konkurrensen om uppmärksamheten är mördande, omkring 3 700 programpunkter presenteras i Almedalen under veckan.
Vilken publik får ni?
– Det är alltid svårt att veta. Men vi har ett bra program i år. Tidigare år har vi delat upp oss mycket mer och fokuserat på varsin dag. Nu ville alla inblandade samarbeta på ett annat sätt, säger Ulrika Ohlson.
Utöver seminarierna i East Sweden arena deltar en del i andra evenemang och seminarier. Det har blivit ett sätt att marknadsföra sin organisation. Linköping satsar 400 000 kronor bara på seminarierna i East Sweden Arena, LiU och Handelskammaren lägger 200 000 kronor vardera. Norrköping bidrar med 125 000 kronor, men är bara fullt aktiv i ett seminarium, om Ostlänken. Både Linköpings och Norrköpings kommuner uppger att man skickar ett tiotal tjänstemän och politiker. Alla organisationer är övertygade om nyttan med satsningarna.
Enligt Linköpings egen sammanställning har man fler evenemang på plats i år än exempelvis Malmö stad.
– Vi har bestämt oss för att satsa lite extra i år. Som Sveriges femte största kommun har vi mycket som sticker ut, inte minst när det gäller bostadsbyggande och Vallastaden. Men vi har inte tagit så mycket plats i den nationella debatten tidigare och det vill vi göra nu, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
Länsstyrelsen Östergötland deltar också i Almedalen. Tillsammans med landets länsstyrelser ordnar man egna seminarier kring flyktingsituationen och integration under rubriken ”Nytt läge”.
Norrköpings kommmun lägger en del av sin satsnig i Visby på fastighetsbranschens stora Business arena, som arrangeras av tidningen Fastighetsnytt. Budgeten är däremot något lägre i år: 250 000 kronor jämfört med 450 000 kronor.
Är det värt satsningarna, Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping?
– Ja, det tycker jag. Men man blir nog besviken om man förväntar sig att man ska få en massa uppmärksamhet. Det man vinner på i Visby är alla möten med människor man annars inte träffar, diskussionerna där åsikter bryts mot varandra och alla seminarier, säger Stjernkvist.
Även Regionförbundet Kalmar och Kalmar läns landsting arrangerar seminarier. Men oppositionsrådet i Västerviks kommun Harald Hjalmarsson (M) tänker lite som Stjernkvist:
– Vi arrangerade seminarier för några år sedan men vi tyckte inte att vi hade så stor vinning av det. Som oppositionsråd finansierar jag min resa till Almedalen själv. Jag tycker att det är så pass givande och viktigt att det är värt för mig att åka dit. För Västervik är frågor som besöksnäring, grön näring och bättre pendlingsmöjligheter till Östergötland viktiga.
ulrik.svedin@ostgotamedia.se